Ako sa pozeráš na ľudí?

04.06.2019 11:51

„On vzal slepca za ruku, vyviedol ho za dedinu, poslinil mu oči, vložil naňho ruky a opýtal sa ho: „Vidíš niečo?“  Ten sa pozrel a povedal: „Vidím ľudí; zdá sa mi, akoby stromy chodili.“ Potom mu znova položil ruky na oči. Tu začal vidieť i celkom ozdravel a všetko videl zreteľne.“ (Marek 6,23-25)

 

Ako si všímaš ľudí vo svojom okolí? Ježiš nebol k ľuďom ľahostajný. Aj slepého chytil za ruku a opýtal sa: „Vidíš niečo“? (Marek 8,23)  Rovnaký prístup očakáva  aj od nás. Aby sme nepozerali na ľudí povrchne. Neraz vidíme, že sa nesprávajú láskavo, že  sú mrzutí. Ale nás neraz vôbec nezaujíma, akí na to majú dôvod? Kresťan má vidieť  ľudí v láske, pravde a spravodlivosti. Všímať si ich aj ich vypočuť. Vidieť ich, nie akí sú, ale akí môžu byť, keď budú  premenení Božou láskou.

 

Boh nám dal oči aj srdce. Aby sme videli ľudí okolo seba a mali srdcia otvorené vypočuť aj pomôcť.

 

Bože, stvor vo mne srdce čisté. Daj, aby som na ľudí hľadel Tvojimi očami. Nech vidím ľudí, akí budú, keď budú premenení Tvojou láskou. Uč ma svojmu pohľadu na svet. Prosím o dar Tvojej lásky, bez ktorej nemožno vidieť správne ani Teba, ani druhých. Amen