Bdej a nezabúdaj, že diabol ťa chce zničiť!

25.01.2022 20:52

Buďte rozvážni, bdejte! Váš protivník diabol obchádza ako revúci lev, hľadajúc koho by zožral;“ (1.Petra 5,8)

Spievajúci vtáčik priletel do lesa a sadol si na konár stromu. Spieval krásnym, melodickým hlasom. Každé zviera v lese očarene počúvalo a obdivovalo hudbu tohto jedinečného speváka. Zvieratá z blízkych oblastí prichádzali k miestu odkiaľ počuli spev a boli uspávané sladkým zvukom piesne. Na liste najnižšej vetvy stromu, na ktorom sedel vtáčik, sedel červ. Červ zo všetkých síl vliezol do štrbiny, odkiaľ vtáka nevidel. Keď zajac videl tento rýchly ústup, spýtal sa červa: „Prečo odchádzaš od speváka, zatiaľ čo my všetci k nemu prichádzame bližšie, aby sme lepšie počuli jeho spev? Červ povedal jemným hlasom: „Videl som vtáčika, ako ma pozoruje. Keď dospieva, bude určite unavený a hladný. Jeho pohľad mi naznačoval, že by som  bol pre neho chutným občerstvením. Preto som sa presťahoval na toto bezpečnejšie miesto.“

Apoštol Peter nás varuje: „Buďte rozvážni, bdejte! Váš protivník diabol obchádza ako revúci lev, hľadajúc koho by zožral;  vzoprite sa mu, pevní vo viere, a vedzte, že takéto isté utrpenia sú údelom vášho bratstva po celom svete!“ ( 1.Petra  5, 8-9)  Apoštol Jakub radí: „Poddajte sa teda Bohu, ale vzoprite sa diablovi - a utečie od vás.“ (Jakub 4,7) Apoštol Pavol nám dáva návod na obranu:  „Stojte teda: bedrá si opášte pravdou, oblečte si pancier spravodlivosti  a obujte si pohotovosť k evanjeliu pokoja.  Nadovšetko vezmite si štít viery, aby ste ním mohli uhasiť všetky ohnivé šípy tohto nešľachetníka.  Vezmite si aj prilbu spasenia a meč Ducha, ktorým je slovo Božie.  V každom čase všetkých modlitieb a prosieb modlievajte sa v duchu; dbajte pritom vytrvalo a proste za všetkých svätých.“ (Efezanom 6,14-18)                          

Ako získať silu odolávať veľkým pokušeniam diabla? Odolávaním menším pokušeniam, modlitbou a vierou v nekonečnú Božiu milosť. Naša dôvera Bohu bude silou k odolávaniu pokušeniam, aj silou v boji proti nim.

Naše zorné pole určuje Pán Ježiš a nie Satan. Ak zbadáme, že túžime potom, aby sme mali stále viac, pripomeňme si, že spokojní môžeme byť len vtedy, keď máme viac Krista.

Drahý Pane, prosíme, daj nám silu a rozvážnosť, aby sme dokázali odolávať pokušeniam diabla, ktorý obchádza ako revúci lev, aby nás zožral. Veď nás vo Svojej spravodlivosti. Buď našim pevným štítom, zažeň od nás strach. Ochraňuj nás, lebo sa k Tebe utiekame a daj nám spoznať cestu života. Pred Tvojou tvárou je sýtosť radosti, v Tvojej pravici je večná blaženosť. Amen.