Boh chce iba tvoje dobro

08.09.2021 10:22

„Ale keď sa ty modlíš, vojdi do svojej komôrky, zavri za sebou dvere a modli sa k svojmu Otcovi, ktorý je v skrytosti. A tvoj Otec, ktorý vidí aj to, čo je skryté, ti odplatí.“ (Matúš 6, 6)

V Maďarsku žil bohatý gróf, ktorý mal iba jedného syna. Ten ťažko ochorel. Otec vyhľadal najlepších lekárov, ale ani tí mu nevedeli pomôcť. Zdravotný stav dieťaťa sa zhoršoval zo dňa na deň a neodvratne sa blížila smrť. Vtedy sa otec začal modliť sa uzdravenie syna. Ani modlitba už nepomáhala. V zúfalstve zobral revolver a napriek tomu, že bola veľmi veľká búrka, šiel do záhrady. Namieril svoju zbraň proti nebu a rúhavo volal: „Bože, uzdrav môjho syna, ak ho neuzdravíš, volám ťa na súboj!“ a vtom vystrelil proti Bohu. Keď vyslovil tieto rúhavé slová, hrom udrel do stromu, pri ktorom stál boháč.  Strom ostal zničený, ale boháčovi sa nič nestalo. Boháč sa rúhal ďalej a kričal: „Bože, zlé si mieril, netrafil si ma. Uzdrav mi dieťa, lebo ináč strelím ešte raz!“  Búrka prestala a dieťa sa uzdravilo. Keď chlapec vyrástol, stal sa nešťastím pre svojich rodičov. Otec predčasne zošedivel, často kľačal na kolenách a veľmi ľutoval svoje bohorúhanie. Až teraz spoznal, že by bolo oveľa lepšie i  pre  syna i pre rodičov, keby syn zomrel ako malé a nevinné dieťa.

Stáva sa, že Boh nevypočuje naše prosby, lebo vie, že to o čo prosíme by nebolo pre naše dobro. A my sa neraz búrime proti Bohu. Vyčítame Mu, že nechce vypočuť naše modlitby, namiesto toho aby sme povedali: „Pane, tu je môj život. Kladiem ho dnes na oltár. Nalož s ním podľa svojej vôle.“  Naučme sa v pokore načúvať Bohu a začnime Mu dôverovať a prijmime Božie riešenia, aj Boží plán pre náš život.

Odovzdajme sa dnes Bohu a zložme v neho celú našu dôveru. Usilujme sa vo všetkom plniť vôľu nebeského Otca. Nie svoju. Snažme sa zapáčiť Bohu a nie sebe.

Bože, Otče náš, ďakujeme Ti za každú chvíľu, keď smieme prežívať Tvoju blízkosť. Ďakujeme Ti, že keď Ťa o niečo prosíme, že Ti smieme v plnosti dôverovať, že Ty nám dáš len to, čo je pre nás najlepšie. Nauč nás úplne Ti dôverovať, nech nie naša, ale Tvoja vôľa sa stane v našom živote. V Mene Pána Ježiša. Amen.