Buď opatrný!

25.01.2022 20:46

„Hľa, posielam vás ako ovce medzi vlkov. Buďte teda opatrní  ako hady a jednoduchí ako holubice.“ (Matúš 10,16)

Múdry kráľ postavil nádherný palác. Pre svoju krajinu zhromaždil veľa bohatstva, ktoré ukryl v dobre stráženej izbe pokladov. V paláci vybudoval niekoľko bezpečnostných zariadení a tajných chodieb. Z paláca viedla tajná chodba aj do najbližšieho lesa v prípade úteku kráľovskej rodiny v čase nebezpečenstva. Izba pokladov mala tajné dvere, ktoré poznal iba kráľ a jeho verný pokladník. Boli v nej aj majestátne falošné dvere, ktoré sa nikdy neotvárali, ale vždy ich strážili ozbrojení strážcovia. Do krajiny vtrhol mocný cisár s ťažko vyzbrojenou armádou. Došli k palácu a plánovali ho vyplieniť. Kráľ so svojou rodinou a dôstojníkmi utiekol do lesa tajnou chodbou. Víťazní nepriatelia na čele s cisárom a jeho vrchným veliteľom dorazili k zatvoreným dverám izby pokladov. Na rozbitie a otvorenie dverí použili všetku svoju silu a zručnosť. Nakoniec sa im dvere podarilo rozbiť a do miestnosti sa začal valiť príval morskej vody, ktorý zabil silnú armádu nepriateľa aj všetkých jej vodcov. Kráľ, bol opatrný a urobil tajný tunel z izby pokladov, ktorý viedol priamo do mora. Izba bola výrazne pod hladinou mora, a tak mohla morská voda vniknúť dovnútra, ako náhle sa dvere násilím otvorili. Bolo to dômyselné opatrenie, ktoré múdry kráľ urobil na ochranu pokladu svojej krajiny. Neskôr, keď nepriatelia zahynuli, kráľ sa vrátil do svojho paláca. Za pomoci svojich šikovných inžinierov dokázal znova zapečatiť spojenie s morom. Voda sa vyprázdnila a poklad ostal neporušený.  Obyvatelia krajiny chválili múdrosť svojho kráľa.

Svet, predtým ako aj dnes, bol a je voči veriacim zámerne nepriateľský. Ježiš učil svojich nasledovníkov, že ak chcú byť podobní Jemu v bezbožnom svete, musia spojiť opatrnosť hada s jednoduchosťou holubice. Tesne predtým ich varoval, že boli poslaní „ako ovce medzi vlkov“.  Aj v dnešnej dobe je potrebné, aby sa opatrnosť jedného a nevinnosť druhého spojili v kresťanskom charaktere; pretože len v takomto spojení bude kresťan schopný vyrovnať sa svojim silnejším nepriateľom.

Keď ohlasuješ evanjelium v nepriateľskom svete, buď opatrný a vyhýbaj sa nástrahám, ktoré sú ti nachystané. Zachovaj si čistotu a nevinnosť, aby si mohol bezúhonne slúžiť Pánovi.

Pane Ježišu, Ty nás napomínaš, aby sme boli opatrní ako hady a  aby sme si zachovali čisté srdce ako holubice, keď chceme byť v službe Tebe užitoční. Daj nám múdrosť rozpoznať nástrahy diabla a veď naše kroky, aby Tvoje evanjelium menilo svet, ktorý Ťa nepozná a nenávidí. Lebo iba Ty dokážeš meniť nenávisť na lásku. Iba v Tebe môže byť každý človek zachránený pre večnosť. Amen.