Kto s Bohom žije, šťastne zomrie

14.09.2021 19:49

„Blahoslavený, kto bude stolovať v Božom kráľovstve.“ (Lukáš 14, 15)

Bola vojna. Do nemocnice priviezli ťažko raneného dôstojníka. Prvé čo bolo, žiadal si kňaza. Ten mu udelil sviatosti a pripravil ho na prechod do večnosti. A potom sa ho kňaz spýtal, čo má napísať jeho rodičom. Otče, napíšte im iba toľko, že ich syn odchádza do večnosti dobre pripravený. Teraz je pre mňa najdôležitejšie, že mi Pán dal takúto milosť. V živote som sa snažil dobre žiť a často som sa modlil za dobrú hodinu smrti a Pán moju prosbu vyslyšal. Dobrý život, krásna smrť a potom všetkom verím aj v krásnu večnosť.

Ako by sme chceli zomrieť my? Uvedomme si, že naša smrť bude taká, pre akú sa my sami rozhodneme. Ak náš život bude dobrý, budeme aj dobre zomierať. Ak náš život bude plný nevyznaných hriechov, naša smrť bude hrozná. Nie je nič horšie ako odchádzať z tohto sveta nezmierený s Bohom. Na smrť sa nepripravujeme na smrteľnej posteli, ako si to mnohí myslia. Na zemi sme iba pútnici a celý náš život je vlastne prípravou na smrť, ktorá je bránou do večnosti.

Snažme sa prežiť svoj život vo viere. S pokorou vyznávajme Bohu naše hriechy, prosme Ho o odpustenie a ďakujme Mu za veľkú milosť, ktorej sa nám dostalo v Ježišovi Kristovi. S pokorou prichádzajme k trónu Božej milosti a modlíme sa za šťastnú hodinu našej smrti.

Bože, veď nás cestou večnosti, aby sme nezblúdili. Ty nám vo Svojom slove pripomínaš: Tak, ako nebesá sa rozplynú ako dym a zem sa rozpadne ako odev. Podobne pomrú jej obyvatelia. Uč nás žiť vo viere, pokore a s vďačnosťou prijímať nezaslúženú milosť, ktorá prišla na zem v Tvojom Synovi a našom Pánovi Ježišovi Kristovi. Prosíme nech náš pozemský život bude ukončený šťastnou hodinou našej smrti. Amen.