Láska dokáže zázraky

09.09.2021 17:35

„Teraz teda zostáva viera, nádej a láska, tieto tri, ale najväčšia z nich je láska." (1. Korinťanom 13, 13)

V druhej svetovej vojne bol major Hornbostel so svojou manželkou zajatý na Filipínach. Ostnatý drôt medzi mužským a ženským táborom rozdeľoval ich osudy.  Celé roky jeden o druhom nepočuli. Keď sa major Hornbostel po skončení vojny vrátil do Ameriky, nevedel, či jeho manželka ešte žije. Po týždňoch a mesiacoch čakania konečne dostal správu, že žije. O dva dni neskôr sa radostná zvesť zmenila na desivú správu. Pani Hornbostelová sa v džungli nakazila malomocenstvom. Podľa amerického zákona všetci chorí museli ísť do Carville, izolačného tábora na juhu. Tam posielali chorých na základe vládneho nariadenia. Major Hornbostel zmobilizoval tlač. O niekoľko týždňov celá Amerika poznala príbeh rodiny Hornbostelovej. Major Hornbostel oznámil ministerstvu vnútra svoje nezmeniteľné rozhodnutie: ako zdravý sa nasťahuje do tábora smrti. Vláda mu to zakázala. Hornbostelova láska si našla inú možnosť. V carvillskej samote si v tesnej blízkosti ostnatého drôtu, čo ohraničoval tábor, postavil chatu, a tak ostal pri svojej manželke. Po ďalších mesiacoch sa v tlači objavila správa: Pani Hornbostelovú prepustili z tábora smrti ako vyliečenú.

Jej muž nemusel podstúpiť to, čo dobrovoľne podstúpil. Keď videl, že nemá veľké možnosti úspechu, mohol sa toho vzdať. Mohol mať pekný život, veď mal vojenskú hodnosť, bol vojnový veterán, z čoho mu plynuli pocty. Napriek tomu tu bolo niečo, čo ho hnalo nasledovať svoju manželku a snažiť sa jej pomôcť, ako len bude môcť. Bola to láska, ktorou ju miloval a vernosť, ktorú jej sľúbil. Láska je to čo človek najviac potrebuje a láska aj uzdravuje.

Milovať vyžaduje odvahu, ale bolesť skrze lásku je očistným ohňom, ktorý tí, ktorí milujú štedro, poznajú.

Pane Ježišu, Ty si povedal, že mám milovať  svoju ženu tak, ako si Ty miloval Cirkev. Naplň moje srdce láskou, aby som aj ja takto vedel milovať.  Lebo v Tvojom Slove je napísané, že kto miluje svoju ženu, miluje samého seba. Prosím, pomôž mi žiť s manželkou vo vedomí, že je ako krehká nádoba, a preukazovať jej úctu, pretože je spoludedičkou milosti života. Amen.