Láska, ktorá zachraňuje

14.09.2021 19:47

No vám, čo ma počúvate, hovorím: Milujte svojich nepriateľov! Robte dobre tým, ktorí vás nenávidia." (Lukáš 6, 27)

Vodca anglickej revolúcie Oliver Cromvell, vydal rozkaz, že bez jeho nariadenia nik nesmie začať útok. Jeho traja dôstojníci videli ako sa ich nepriateľ snaží obkľúčiť a tak začali útok a tým zachránili aj samotného Cromwella. No ten trval na tom, že pre porušenie rozkazu majú byť potrestaní trestom smrti. Nepomohlo ani dohováranie Cromwellových priateľov, on trval na svojom stanovisku a až po veľmi silnom naliehaní rozhodol, že zastrelený na výstrahu bude iba jeden z tých troch previnilcov. Do súdnej sály priviedli z ulice malé dievčatko Gertrúdu a dali mu do ruky tri paličky. Dve boli biele a jedna bola červená. Červená znamenala smrť pre toho, ktorý ju dostane. Dievčatko zbadalo medzi tými troma dôstojníkmi  vlastného otecka. Pribehlo k nemu bozkávalo ho, objímalo ho a hladkalo ho po tvári. Keď ho vyzvali, aby rozdalo dôstojníkom paličky. Pre seba polohlasne povedalo: „Oteckovi musím dať tu najkrajšiu!" A dalo mu červenú. Tá znamenala pre otecka smrť. Všetkých prítomných zaliali slzy. Dojatý ostal aj sám Cromwell a nakoniec im všetkým trom dal amnestiu a nik nebol zastrelený.

Pravá láska je to najkrajšie na našej zemi. Pravá láska dokáže zázraky. Pravá láska zachraňuje. Pán Ježiš priniesol túto Božiu lásku na zem k nám ľuďom. Táto láska miluje nielen spravodlivého, ale aj nespravodlivého. Túto lásku veľmi pekne vyjadril apoštol Ján: „Milovaní, milujme sa navzájom, lebo láska je z Boha a každý, kto miluje, narodil sa z Boha a pozná Boha.  Ten, kto nemiluje, nepozná Boha, pretože Boh je láska." (1. Jánov 4, 7-8)

Pán Ježiš v nás prišiel obnoviť Boží obraz, lebo na Božiu podobu sme boli stvorení. Iba Božie deti podobné v láske Bohu majú právo na dedičstvo  Božieho kráľovstva.

Bože, Otče náš, Tvojim najväčším prikázaním je prikázanie lásky: milovať Teba a milovať blížneho svojho. Pane Ježišu Ty si povedal: „Ak ma niekto miluje, bude zachovávať moje slovo a môj Otec ho bude milovať. A prídeme k nemu a urobíme si u neho príbytok." Obnovuj nás na Boží obraz, aby sme rástli v láske a boli hodní dedičstva Božieho kráľovstva. O to Ťa prosíme Otec v mene Pána Ježiša Krista. Amen.