Milovať budeš Pána, svojho Boha!

07.12.2018 18:02

„Milovať budeš Pána, svojho Boha, z celého srdca a z celej duše a z celej mysle a z celej sily!...Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého!“ (Marek 12,30-31)

Boh sa dotýka všetkých oblastí nášho života. Dotýka sa našej mysle a premieňa nás jej obnovovaním. Boh nás volá, aby sme rozmýšľali: „Poďte, vyjasnime si to!  hovorí Hospodin“ (Izaiáš 1,18). Písmo nám hovorí, aby sme neboli ako „kone a mulice, ktoré nemajú rozum“ (Žalm 32,9). Kristus vyhlásil, „že máme milovať Pána, svojho Boha, celým svojím srdcom, celou svojou dušou a celou svojou mysľou a z celej svojej sily! a milovať svojho blížneho ako seba samého!“ (Marek 12,30-31) V praxi to znamená mať bázeň pred  Bohom, milovať Krista, milovať blížnych a nenávidieť hriech.

Ak teda máme plniť Božiu vôľu, musíme všetko čo máme, používať v súlade s týmto prikázaním. Neraz máme plné ústa ľudskej spravodlivosti a meriame vlastnou mierou. A mnohokrát máme dokonca aj tú „ľudskú pravdu.“ Lenže na tej v konečnom dôsledku až tak veľmi nezáleží. Pán Ježiš v kázni na vrchu povedal: „a kto sa chce súdiť s tebou a vziať ti spodné rúcho, daj mu aj plášť.“ Lebo človek je viac ako akýkoľvek majetok a vzťah k blížnemu je nad všetky peniaze sveta.

Boh je neviditeľný, ale žiada od nás viditeľné prejavy lásky. Je nehmotný, ale čaká na pokrm a nápoj. Nemá telo ale pýta odev, je úplne voľný, ale túži po našej návšteve v nemocnici, starobinci, či v detskom domove. Ak chceš byť milovaný, musíš sa naučiť milovať Boha a milovať aj blížneho svojho ako seba samého!

Pane, nech nás napĺňa láska k Tebe. Nauč nás skutočne milovať. Amen