Počuješ varovné signály?

14.09.2021 19:57

„Viera je podstatou toho, v čo dúfame, a zdôvodnením toho, čo nevidíme,“ (Židom 11, 1)

V americkom štáte Michigan niekoľko dní zúrila víchrica. Do stanice v Mount Clemens prišla správa. Keď ju čítal prednosta stanice úplne zbledol. „Most sa zrútil!“ kričí na svojich kolegov. „Vlak č. 7 tam bude o desať minút!“ Päťnásťročný učeň Edison napäto počúva. Odrazu vyskočil. „Vo vlaku je moja sestra! Dnes večer sa ma vrátiť.“ Prednosta  krútil  hlavou. „Je neskoro. Vlak už odišiel z poslednej stanice. Bože môj, to bude strašné!“ Chlapec to nevzdáva a stále premýšľa. „Už to mám! Rýchlo parnú lokomotívu! Potrebujem parnú lokomotívu smerom k mostu. Parnými píšťalami dám sestre správu, Pozná morzeovku.“ Prednosta váha. „Tvojej sestre nikto neuverí.“ „Už len osem minút,“ kričí chlapec. „Rýchlo, je to naša jediná šanca!“ Prednosta rýchlo zavolá kuriča jednej parnej lokomotívy, ten berie chlapca a vyrážajú plnou parou k mostu. Dva kilometre pred mostom začne Edison ťahať parné píšťaly. Vychádzajú prenikavé tóny, ktoré v morzeovke značia: „Most sa zrútil - zastaviť! Most sa zrútil - zastaviť!“ Vo vlaku jeden starý pán hovorí: „Tomu rušňovodičovi muselo preskočiť!“ Ale mladé dievča počúva a zvolá: „To je morzeovka!“ A potom slabikuje: „Most sa zrútil - zastaviť! Zastaviť!“ Starý pán sa nahnevá: „S tým nie sú žarty, mladá dáma. Vlak sa zastavuje iba v krajnom nebezpečenstve.“ Zúfalé signály počuť čoraz hlasnejšie. „Ale to nie je žart. Most sa zrútil!“, kričí dievča a chce zatiahnuť záchrannú brzdu, ale nedočiahne. Akási dáma zvolá: „To je šialenstvo! To predsa nemôže byť pravda.“ Ale na starého pána to zapôsobí: „Si si istá?“, spýta sa ešte raz. „Celkom istá!“ A starý pán vyskočí a rýchlo zatiahne záchrannú brzdu. Kolesa škrípu a vlak ostane stať 20 m od priepasti.

Zamyslíme sa nad tým, čo by sa stalo, keby starý pán nebol uveril v záchranné posolstvo? On, aj všetci jeho spolucestujúci, by boli zahynuli. Keď spoznáme, že k nám prehovoril Boh a aj tak neuveríme v Jeho posolstvo spásy, tak sa môže stať aj nám, že zahynieme. Bez viery nemôžeme byť spasení, lebo bez viery sa nedá prijať Božie posolstvo spásy.

Pane Ježišu, Ty si našim svetlom a našou spásou. Otvor nám duchovné oči, aby sme Ťa mohli vidieť a otvor nám uši, aby sme mohli počuť Tvoj hlas, ktorým nás pozývaš k sebe a zachráň nás pre večnosť. Amen.