Poklady srdca

07.12.2018 15:26

"Lebo kde je tvoj poklad, tam bude aj tvoje srdce." (Matúš 6,21)

William Randolph Hearst žil na hrade Hearst. V jednom období vlastnil 50 míľ kalifornského pobrežia. A zhromažďoval majetok po 88 rokov. Mal 3500 rokov staré egyptské sochy, stredoveké flámskej tapisérie, storočné ručné vyrezávané stropy a niektoré z najúžasnejších umeleckých diel všetkých čias. Po ôsmich desaťročiach zbierania vecí William Hearst zomrel. Teraz tisíce ľudí prechádzajú jeho domom a všetci hovoria to isté: „Mal naozaj veľa vecí."

Prechádzame životom, zhromažďujeme majetok, potom zomrieme a nechávame všetko za sebou. A čo sa s tým stane? Naše deti sa oň hádajú. Naše deti, ktoré ešte nezomreli, sa preberajú našimi vecami. Ako supy rozhodujú, čo si chcú vziať do svojich domovov. Hovoria si: „Toto je moje," potom zomrú a iní supy prilietajú, aby si to vzali. Národy idú do vojen kvôli majetkom, rodiny sa rozdeľujú kvôli majetkom. Manželia a manželky sa hádajú viac kvôli majetkom, než kvôli čomukoľvek inému. Väzenia sú plné pouličných zločincov a hlavných výkonných úradníkov, ktorí spáchali zločiny, aby získali majetok. Prečo? Sú to len veci. Toto Ježiš myslel, keď povedal: „Nezhromažďujte si poklady na zemi, kde ich moľ a hrdza ničia a kde sa zlodeji dobýjajú a kradnú. V nebi si zhromažďujte poklady; tam ich neničí ani moľ ani hrdza a tam sa zlodeji nedobýjajú a nekradnú. Lebo kde je tvoj poklad, tam bude aj tvoje srdce.  (Matúš 6,19-21). Potom, čo si čítal tieto slová, polož si otázku: „Kde je moje srdce?"

Pane, Ty si povedal, že moje srdce je tam, kde je môj poklad. Pomôž nám konať skutky lásky na Tvoju slávu, lebo to sú jediné poklady, s ktorými predstúpime pred Tvoju tvár. Amen