Prečo ľudia milujú lož?

30.09.2021 14:05

„Preto odhoďte lož a každý hovorte pravdu svojmu blížnemu, lebo sme si navzájom údmi.“  (Efezanom 4,25)

Jean-Léon Gerôme napísal poviedku o tom, ako sa stretla lož s pravdou. Poznáte ju?  Jedného dňa sa stretla lož s pravdou. „Dobrý deň.“ Povedala lož. „Dobrý deň.“ Odpovedala pravda. „Nádherný deň.“ Povedala lož. Pravda sa rozhliadla, aby sa presvedčila, či je to tak. Bolo. „Nádherný deň.“ Povedala teda pravda. „Ešte krajšie je to jazero.“  Povedala lož. Pravda sa znovu rozhliadla, či je to tak a súhlasila. Lož bežala k vode a povedala: „Tá voda je ešte úžasnejšia. Plávajme.“ Pravda sa dotkla vody svojimi prstami a voda bola naozaj skvelá. Dôverovala lži. Obidve sa vyzliekli a kľudne plávali. Po chvíli vyšla lož z vody, obliekla si šaty pravdy a odišla. Pravda nebola schopná obliecť si šaty lži, začala kráčať bez oblečenia a všetci sa jej desili, keď ju uvideli. A tak sa stalo, že dnes ľudia radšej prijmú lož oblečenú za pravdu, ako holú pravdu. Toľko poviedka.

Mnohí ľudia dnešnej doby sa skutočne desia pravdy. Boja sa spravodlivého trestu, ak by pravda vyšla na povrch, lebo pravda usvedčuje. Pred pravdou sa neschováš. Všetko, čo sa pácha v skrytosti bude raz odhalené. Pod povrchom sveta, kde víťazí dravosť nad tichosťou, sebectvo nad láskou, žije skutočná pravda, ktorá raz vyjde na povrch a definitívne zaujme všetky priestory.

Nasledujme Krista ktorý je Cestou, Pravdou i Životom (Ján 14,6). Potom sa nemusíme báť budúcnosti. Kráčanie po Jeho ceste to je život v pravde. Opakom je život podľa rad diabla, ktorý je otcom lži. Každý kto sa dal takto oklamať žije v strachu a bojí sa budúcnosti. Nech pre nás varovaním Ježišove slová: „Vaším otcom je diabol a chcete plniť žiadosti svojho otca. On bol od počiatku vrahom ľudí a nestál v pravde, lebo v ňom niet pravdy. Keď hovorí lož, hovorí z toho, čo mu je vlastné, pretože je klamár a otec lži.“ (Ján 8,44)

V tejto dobe je pravda taká zatemnená a lož taká zavedená, že pravdu môže poznať iba ten, kto ju miluje.

Pane, vzdiaľ od mojich úst klamstvo a lživé slová. Daj mi múdrosť, aby som rozpoznal úklady diabla. Ty nám vo svojom Slove hovoríš, že z úst spravodlivého zaznieva múdrosť. Zjav mi Pane cestu cnosti, aby som verne po nej kráčal a neostal zahanbený. V mene Ježiš. Amen.