Pýcha predchádza pád

09.09.2021 17:39

Boh sa pyšným protiví, ale pokorným dáva milosť." (Jakub 4,6)

V gréckych povestiach a bájach je  jedna bájka, ktorú väčšina ľudí dobre pozná. O Daidalovi a jeho synovi Ikarusovi. Obidvaja si urobili krídla z vosku. Mali s nimi preletieť Stredozemné more. Otec upozornil syna, aby sa nevznášal príliš vysoko ku slnku, lebo teplom by sa mohli roztopiť krídla z vosku a jemu  by hrozilo, že zahynie v mori. Potom obidvaja vzlietli. Otec letel nízko nad morom a preletel šťastne. Pyšný syn nedbal na otcovu radu. Vzlietol veľmi vysoko, ale jeho krídla pomaly mäkli v páľave slnka, až sa roztopili a pyšný Ikarus padol do mora a zahynul.

Ľudský rozum je taký neistý ako krídla z vosku. Ak sa človek naňho vo svojej pýche spolieha a nedbá na varovný hlas nebeského Otca, tak potom pod ťarchou svojej bezmocnosti padá a hynie v mori svojej pýchy. V dnešnej dobe sa jediným kritériom  pravdy stáva ľudský rozum. Za pravdu sa považuje iba to, čo sa dá ľudským rozumom pochopiť. Ľudská pýcha dovedie človeka k pádu lebo: „Boh sa pyšným protiví, ale pokorným dáva milosť." (Jakub 4,6) Každý, kto sa nechce podriadiť Božej vôli, Božej múdrosti a Božej láske, pletie si sám na seba bič, pod ranami ktorého bude mnoho trpieť.

Verme v Božie pravdy aj vtedy, keď sú pre náš rozum nepochopiteľné. Sú to tajomstvá, ktoré nám zjavil Pán Boh.

Drahý Bože, Ty nám vo svojom Slove hovoríš, že pokorní vlastnia múdrosť, ale skazu predchádza pýcha a namyslený duch. Chceme sa dnes skloniť v bázni pred Tebou Hospodine a prosíme nauč nás dobrote, múdrosti a poznaniu, lebo dôverujeme Tvojim príkazom a Tvojmu Slovu, ktoré je pravda a amen. Veľký a  Všemocný si Bože, Pane náš a Tvoja múdrosť je nesmierna. Nech je oslávené a vyvýšené Tvoje sväté meno od teraz až na veky vekov. Amen.