Si plátnom, na ktorom ľudia vidia Ježiša?

27.08.2015 11:29

"Ak má niekto pozemský majetok a vidí brata v núdzi, a srdce si pred ním zatvorí, ako v ňom môže ostávať Božia láska?" (1.Jánov 3,17)

 

Kto si často číta Bibliu,  tak si často pripomína aj Božiu lásku, prejavenú v Kristovi. Nič na svete nemožno porovnať s Božou láskou. Kristus vydal za nás seba samého, aby nás vykúpil. (Títovi 2,14) Tak veľmi nás Boh miluje, ale vyžaduje aj od tých, ktorí prijali a zakúsili túto lásku, aby v nej aj sami žili.

Apoštol Pavol hovorí, že ak nemáme  lásku, naše hlasy cvendžia v ušiach ľudí a naša viera nič neznamená. „Keby som hovoril ľudskými jazykmi aj anjelskými, a lásky by som nemal, bol by som ako cvendžiaci kov a zuniaci cimbal.“ (1.Korinťanom 13,1)

Apoštol Ján hovorí, že ak máme materiálne statky, vidíme človeka v núdzi a pomôžeme mu, tak je to dôkaz toho, že Boh prebýva v nás. „Ak má niekto pozemský majetok a vidí brata v núdzi, a srdce si pred ním zatvorí, ako v ňom môže ostávať Božia láska?“ (1.Jánov 3,17)

Tak ako je Boh štedrý k nám, chce, aby sme aj my boli štedrí k ľuďom v núdzi. „V obľube je človek, čo sa zľutúva a rád pomáha, čo svoj majetok čestne spravuje;“ (Žalm 112,5)

Vidieť potreby iných znamená uctiť si Krista. „Napodobňujte Boha ako milované deti a žite v láske tak, ako aj Kristus miluje nás.“ (Efežanom 5,1-2) Citlivosť na utrpenie iných odzrkadľuje to, nakoľko sa ponášame na Krista.

Bohu sa páčime vtedy, keď náš život rezonuje s našimi slovami. Čím viac budeme slúžiť Kristovi, tým menej budeme slúžiť sebe. Ježišovo dielo na kríži nás zmocňuje robiť dobré skutky pre Neho. Prvoradou úlohou kresťana je podobať sa na Krista. Tak ako keď maliar maľuje portrét, tak aj život kresťana má byť platnom, na ktorom ľudia môžu vidieť Ježiša.

 

Pane Ježišu, Ty  od nás chceš, aby sme svoju vieru potvrdzovali skutkami. Tvoj život bol službou a aj od nás vyžaduješ, aby sme viac slúžili núdznym a menej mysleli na seba. Pomôž nám byť platnom, na ktorom ľudia uvidia Tvoj odtlačok. Amen