Pravá zbožnosť

10.01.2019 12:46

„.. Ja som medzi vami Ten, čo obsluhuje" (Lukáš 22,27).

 

„Ja som medzi vami Ten, čo obsluhuje." Tento výrok Pána Ježiša hovorí o Jeho pokore.  „On, hoci má božskú prirodzenosť, nepridŕžal sa svojej rovnosti s Bohom, ale zriekol sa seba samého, vzal si prirodzenosť sluhu.“ (Filipanom 2,7) Pán Ježiš neprišiel na svet nie na to, aby bol obsluhovaný, ale aby slúžil tým, ktorých prišiel hľadať a spasiť. „Lebo Syn človeka prišiel hľadať a zachrániť, čo sa stratilo.“ (Lukáš 19,10). Jakub hovorí že: „Čistá a nepoškvrnená nábožnosť pred Bohom a Otcom je: navštevovať siroty a vdovy v ich tiesni a zachovať sa nepoškvrneným od tohto sveta.“ (Jakub 1,27)

 

Ak bol Pán Ježiš ochotný robiť pre svojich nasledovníkov aj špinavú prácu - ako umývanie nôh, ktoré mali bez pochyby ušpinené (Ján 13,1-17) – môžeme aj my bez šomrania pomáhať tým, ktorí to potrebujú. Môže to byť jedinečná príležitosť odzrkadľovať Ježišovo srdce služobníka a Jeho lásku. Ak majú ľudia na nás požiadavky, sú to možnosti, ako sa stať viac podobnými Kristovi, ktorý slúžil svojim nasledovníkom a položil za nich aj svoj život. Ak pomôžeme sirotám, vdovám v ich tiesni alebo navštívime chorých, tak je to v Božích očiach čistá a nepoškvrnená nábožnosť.

 

Pane, často je ťažké napĺňať potreby druhých. Pomôž nám stať sa viac podobnými Tebe, aby sme boli ochotní prejaviť Tvoju lásku v službe tým, ktorí to potrebujú. Pomôž nám nájsť si čas pre službu sirotám, vdovám a navštevovať chorých. Nauč nás milovať bezpodmienečne, kde nečakáme nič späť. Amen