Štedrosť je vlastnosť neba

08.07.2019 10:34

„Veru, hovorím vám: Táto chudobná vdova vhodila viac ako všetci, čo hádzali do pokladnice.“ (Marek 12,43)

 

Ako je to so mnou? Dávam Bohu všetko? Čo som si nechal pre seba a tým som zarmútil Boha?

Ježiš učí zástup: „Hovorím vám, táto chudobná vdova vhodila do pokladnice viac ako všetci ostatní.“ (Marek 12,43)

Pán Ježiš poukazuje na dva postoje, správania ľudí: keď jeden je falošne nábožný a druhý srdcom veriaci. Postoj reprezentovaný zákonníkmi a chudobnou vdovou. Jedni robia veci pre uspokojenie svojich sŕdc a očí a chudobná vdova miluje Boha viac ako všetko iné na svete.

Chudobná vdova prejavila veľkú lásku a dôveru voči Bohu. Lásku, ktorá bola ochotná dať zo seba všetko, celý svoj majetok. Jej nepatrný dar nemal síce veľkú cenu. Veď jedna minca mala vtedy iba halierovú hodnotu. Ale v očiach Božích mal jej dar nesmiernu hodnotu. S takou vnútornou odovzdanosťou máme aj my prinášať svoje dary a obety. Táto chudobná vdova, nepomýšľala na to, že by si mohla jednu mincu ponechať. Veď mala dve. Ale práve naopak, dala všetko. A dala to s veľkou dôverou a láskou v Božiu pomoc. Boha tak veľmi milovala, že bola ochotná zriecť sa všetkého.

Ona našla v Bohu istotu. Istotu pre dnešok, pre zajtrajšok, ako i pre večnosť. A práve preto sa stala bohatšia než všetci tí, čo hádzali do chrámovej pokladnice viac, ale hádzali zo svojho nadbytku. A Pán Ježiš túto ženu vyzdvihuje. Vyzdvihuje ju ako príklad dôvery a lásky. Jej viera v Boha bola väčšia ako viera farizejov. A jej chudobný dar prevýšil všetky dary bohatých. 

Pravá obeta nikdy nehľadí na veľkosť daru a ani na vynaloženú námahu. Je to dar, ktorý sa dáva slobodne a z lásky. Nech aj naša nábožnosť sa prejavuje životnými skutkami, pokorne, čisto, jednoducho, pravdivo a v láske. Láska je tou hybnou silou, ktorá pohýna ku konaniu každého dobrého skutku. Pravá obeta, ktorá je konaná s láskou, je Bohu vždy veľmi milá. Preto Boh na takéto obety zhliada a odmieňa ich.

Nech sú naše dary dávané s radosťou. Najkrajší dar je práve ten, ktorý sa dáva z úprimného a čistého srdca. A takýmito darmi a obetami sa človek stáva slobodnejší, ale aj otvorenejší voči Bohu a zároveň aj voči blížnemu. Aj malé obety konané pre Boha s láskou sa Bohu páčia a prinášajú nám Jeho požehnanie.

Jeden farár hovoril: „Dom plný skutkov milosrdenstva nikdy netrpí chudobou.“ A  preto sa aj my nemusíme báť, že naša obeta ostane kdesi v zabudnutí a Boh na nás zabudne. 

 

Všemohúci Bože, daj, aby sme spoznali, čo je to opravdivá láska, čo je to skutočná vernosť a odovzdanosť. Pane, Ty si nám vo svojom Slove prisľúbil: „ Dávajte a dajú vám: mieru dobrú, natlačenú, natrasenú, vrchovatú vám dajú do lona.” Daj, nám štedré srdce, ktoré  bude s radosťou prinášať desiatky Tebe a ktoré sa dokáže podeliť s tými, ktorí trpia núdzu. Daj, aby sme pochopili Tvoje slová: „Jeden rozhadzuje a ešte mu pribúda, kým druhý šetrí viac ako treba a zakúša núdzu.“ Nauč nás viac Ti veriť a vo všetkom sa na Teba spoliehať. O to Ťa prosíme Otec, v mene nášho Pána Ježiša Krista. Amen