Aká sejba, taká žatva

07.10.2021 11:52

„Nemýľte sa! Boh sa nedá vysmievať, lebo čo človek rozsieva, bude aj žať.“ (Galaťanom 6,7)

Otec so synom kráčali po ceste v horách. Všade naokolo bolo krásne. Syn zrazu stúpil na kameň, pošmykol sa a spadol. Hlasno plakal od veľkej bolestí. Na jeho prekvapenie podobný plač sa ozýval aj z hory. Otočil sa a nahlas zakričal: „Hej! Kto si?“ Strašidelný hlas odpovedal na rovnakú otázku: „Hej! Kto si?“ Chlapec rýchlo stratil nervy a zakričal: „Poď von, ty zbabelec, a ukáž mi svoju tvár!“ Na jeho prekvapenie podivný hlas zopakoval jeho výhražné slová. Chlapec sa rozzúril a na plné hrdlo kričal reťaz sprostých slov a rovnaké slová dostal aj na oplátku. Sťažoval sa svojmu otcovi a hľadal jeho pomoc pri potrestaní záhadného nepriateľa. Múdry otec s úsmevom sledoval syna a vyzval ho, aby nahlas povedal: „Si dobrý chlapec. Milujem ťa.“ Chlapec poslúchol a bol rád, že od svojho zjavného protivníka počul rovnako milé slová. Bol z toho úplne  zmätený a nevedel si vysvetliť túto záhadu. Otec mu vysvetlil, že je to ozvena -  odraz vlastného zvuku zo vzdialených pohorí. A dodal: „ Synu, ak budeš kričať zlé slová, tak sa ti vrátia ako tieto slová ozveny. Ak budeš žehnať, budeš aj ty požehnaný. Takto to platí aj v živote. Keď konáš dobré skutky pre ostatných, podobne sa aj tebe vrátia  cez iných.“ Chlapec bol otcovou odpoveďou užasnutý a zaspieval chválu, ktorá sa krásne ozývala po celom pohorí.

Náš život je odrazom našich skutkov. Všetko, čo povieme alebo urobíme, všetko sa nám vráti. Ak chceme byť milovaní, musíme aj my svojou láskou obdarovávať  ostatných. Aj uprostred nešťastia, ťažkostí a skúšok hovorme iba pozitívne slová, ktoré budú potešením pre iných. Človek bude žať presne to, čo zasial.  (Galaťanom 6,7)  V Knihe Prísloví je napísané, že budeš musieť žiť s následkami všetkého, čo povieš. To, čo povieš, môže život zachrániť alebo ho zničiť; preto musíš prijať dôsledky svojich slov. (Príslovia 18, 20-21) Pán Ježiš nás varuje: „Hovorím vám však, že v deň súdu sa ľudia budú zodpovedať za každé prázdne slovo, ktoré vyrieknu. Na základe svojich slov budeš ospravedlnený a na základe svojich slov budeš odsúdený.“ (Matúš 36,37)

Hovoríš iba to,  čo prináša druhým milosť? Nezarmucuješ Ducha Svätého? Odhoď každé rozhorčenie, vášeň, hnev, krik a rúhanie so všetkou zlobou. Buď k druhým dobrý, milosrdný a odpúšťaj!

Drahý Bože, Ty nám vo Svojom Slove pripomínaš, že čo vo svojom živote zasejeme, tak to budeme aj žať. Prosíme, požehnaj nás nech naša sejba prinesie dobrú úrodu, ktorá bude Tebe na slávu a chválu. V mene Ježiš. Amen.