Ako sa naplňujú tvoje plány?

04.09.2021 15:25

„Zver svoje diela Hospodinovi a podaria sa tvoje zámery.“ (Príslovia 16, 3)

Svedectvo jednej mladej ženy: „Asi pred pol rokom som stretla na stanici jedného postaršieho pána, s ktorým som sa dala akosi do reči. Neviem ako sa volal, ani odkiaľ je. Avšak, nikdy na neho nezabudnem. Bol taký zničený, ale v očiach mu žiarilo čosi také silné, čo pokojne môžem nazvať dobrotou. Hoci si v živote prežil veľa ťažkého, v jeho srdci prebývalo niečo, čo ho po celý ten čas držalo nohami pevne na zemi a dodávalo mu silu. Bola  to láska a viera. Spomínam si na to, ako mi prerozprával svoj príbeh, ako šiel na vojnu. Poznačilo ho to, no dnes vie, že to malo zmysel, i napriek tomu, že to bolo ťažké obdobie. Okrem iného, našiel si tam i ženu svojho života. Minimálne zo trikrát mi povedal čosi, čo vo mne až dodnes rezonuje. V živote si nič veľmi neplánuj. Samozrejme, mať túžby a ciele je prirodzené a ľudské. Ale nezabúdaj. Život ťa i tak prekvapí a stále ti prinesie niečo nové.”

Chceš, aby sa ti vydarili tvoje zámery? Nech čokoľvek plánuješ do budúcnosti, nebuď nikdy priamo nasmerovaný na tebou vytýčenú budúcnosť, lebo sa môžeš sklamať. Pretože človek mieni, ale Pán Boh mení. Keď to v živote nejde podľa tvojich predstáv a ty sa pýtaš: „Bože, prečo?“ Odpoveď možno spočiatku nepoznáš a za vinu to dávaš Bohu. Zamysli sa: „Zveril si svoje plány Hospodinovi?“ „Človeku sa všetky jeho cesty javia súce, no pohnútky zvažuje Hospodin.“ (Príslovia 16, 2) Boh ti nikdy nechce zle. Možno ťa vyvedie z cesty, ktorá sa ti zdá „súca“, ale to len preto, aby ťa dostal na cestu pre teba lepšiu, hoci nepoznanú.  A buď si istý, že Boh vždy na teba kladie len také bremeno a ťarchu, ktorú unesieš. Odovzdaj sa Mu, hoci nevieš, čo ťa čaká. Ale On to vie. Presne toto je pravá viera.

Neplánuj, ale odovzdaj sa Bohu a ver Mu!

Bože, neviem, čo ma čaká v budúcnosti, ale s vierou Ti dnes odovzdávam svoj život. Buď so mnou v každej minúte môjho života.  Amen.