Ako sa zjavuje Božia pomoc?

27.09.2021 16:37

„Múky v hrnci neubúdalo ani nádoba s olejom sa nevyprázdňovala podľa Hospodinovho slova, ktoré vyslovil Eliáš.“ (1.Kráľov 17,16)

George Muller bol kresťanským evanjelistom a zakladateľom sirotincov v Anglicku. Počas svojho života sa postaral o viac ako 10 000 sirôt. Založil 117 škôl, ktoré ponúkali kresťanské vzdelanie pre 120 000 študentov. Raz si 300 detí v sirotinci sadlo za stôl na raňajky a poďakovalo v modlitbe za pokrm. Nebolo by na tom nič zvláštne, no na stole ani v komore nemali žiadne jedlo. Posledný, kto sa modlil, bol Muller. Zanedlho po jeho modlitbe sa vo dverách objavil pekár, ktorý v noci nevedel zaspať a tak napiekol chlieb pre sirotinec. O chvíľu nato prišiel aj mliekar, ktorému sa pokazil vozík priamo pred sirotincom. Keďže nechcel, aby sa mlieko pokazilo, ponúkol ho Mullerovi. Tak sa Pán Boh postaral o raňajky pre hladné siroty.

Božia pomoc sa môže zjaviť v nečakaných podobách. Boh sa postará o svojich verných. Postaral sa aj o proroka Eliáša, ktorému počas veľkého sucha nosili potravu krkavce a pil vodu z potoka. Keď potok vyschol, tak sa o neho postarala chudobná vdova zo Sarepty. Prorok na ňu zavolal: „Prines mi, prosím, trochu vody v nádobe, nech sa napijem.  Keď ju šla nabrať, zavolal na ňu: „Prines mi so sebou aj kúsok chleba.“ Vdova povedala: „Akože žije Hospodin, tvoj Boh, nemám nič upečené. Mám iba za hrsť múky v hrnci a trochu oleja v nádobe. Práve zbieram pár kúskov dreva a potom pôjdem niečo pripraviť sebe a svojmu synovi. Keď to zjeme, čaká nás smrť.“ Nemala dosť jedla ani pre seba a svojho syna. Eliáš jej však povedal: „Neboj sa, choď a urob, čo si povedala. No urob z toho najprv malý posúch pre mňa a prines mi ho. Sebe a svojmu synovi ho pripravíš potom.  Lebo takto vraví Hospodin, Boh Izraela: „Múky v hrnci neubudne ani nádoba s olejom sa nevyprázdni, kým Hospodin nezošle na zem dážď.“ Tento príbeh je zapísaný v prvej knihe Kráľov v 17 kapitole.

Aj ty chceš zažiť zázrak? Skôr ako začneš hľadať svoje vlastné riešenia, obráť sa na Boha. On je Poskytovateľ, ktorý ti zasľúbil, že naplní tvoje potreby. Ušetrí ti to  veľa času, energie aj sklamania.

Drahý Bože, Ty si Poskytovateľ, ktorý naplňuješ naše potreby. Ty nám dávaš chlieb náš každodenný. Veríme, že tak ako si sa postaral o hladné siroty a o Eliáša, tak sa postaráš aj o nás, lebo v Tvojom hrnci múky nikdy neubudne, ani nádoba s olejom nikdy nezostane prázdna. V mene Ježiš. Amen.