Bojíš sa smrti?

23.02.2020 21:26

„A Božia láska k nám sa prejavila v tom, že Boh poslal svojho jednorodeného Syna na svet, aby sme skrze neho mali život.“ (1.Jána 4,9)

 

Už dávnejšie vyšla “Kniha ľútosti a smrti“ od francúzskeho námorného dôstojníka a spisovateľa Pierra Lotiho (1850-1923), kde píše, že by rád uveril, ale už uveriť nemôže. Prečo nemohol uveriť? Pretože nechcel učiniť pokánie a odvrátiť sa od svojej zlej cesty. A uisťuje, že písal svoju knihu úplne úprimne. Smrti sa veľmi bál, pretože ako sám hovorí - chýba mu Kristus:

„Bez kríža a zasľúbenia, ktoré osvecuje svet, je všetko len tápaním vo tme, čakaním na ceste smrti. Kto vystihne nekonečnú úzkosť v hodinách vnútorného sústredenia večer a v hodinách neúprosného jasného pohľadu ráno? Krista nemožno ničím nahradiť, lebo nikdy v najtemnejších dobách svojej uplynulej mladosti, nikdy vo chvíľach najvyššej presýtenosti, nikdy v bolestiach osamelosti a v hrôze pri pohreboch svojich milovaných som nepociťoval nič iné ako strašnú, všeobecnú, večnú prázdnotu. Ale i keď stojíme na okraji hrobu, kde všetko spráchnivie, vidíme ešte v nemerateľnej diaľke, vysoko nad nedostatočnými ľudskými náboženstvami zasľúbenie, ktoré priniesol Ježiš. To je to jediné skutočné, všetko ostatné je prázdne a zbytočné.“

Čo pociťuješ ty, keď si večer líhaš? Čo pociťuješ, keď sa ráno prebúdzaš? Ak máš rovnaké pocity ako Pierr Loti, znamená to, že niečo vo tvojom svedomí nie je v poriadku. Ak sa nachádzaš v tunely sklamania a znechutenia, choď ďalej za svetlom. To jediné - skutočné nájdeš iba v Ježišovi Kristovi, všetko ostatné je prázdne a zbytočne. Ešte stále máš čas urobiť nápravu, len nepremeškaj tu pravú chvíľu. Krista nemôžeš ničím nahradiť. Bez Neho bude tvoj život len prázdnym tápaním a strach zo smrti ťa bude ničiť a zožierať.

Ak sa chceš cítiť hrozne, pozri sa do svojho vnútra, ak sa chceš rozptýliť, pozri sa okolo seba, ale ak chceš cítiť pokoj, pozri sa hore.

 

Bože, pred svojím pokorením som blúdil, no teraz už dbám na Tvoje výroky. O svojich cestách rozmýšľam a svoje kroky riadim podľa Tvojej náuky. Pane, zem je plná tvojej milosti. Ďakujem Ti za slobodu, ktorú si mi daroval v Ježišovi Kristovi, v ktorom si nám dal všetko. Amen