Bol som slepý a teraz vidím

02.10.2019 15:52

Ale jedno viem: že som bol slepý a teraz vidím. (Ján 9,25)

 

Jedne noviny písali o 39-ročnej žene z Veľkej Británie, ktorej sa po páde vo vlastnom byte znova vrátil zrak, ktorý stratila pred pätnástimi rokmi. Po prvý raz uvidela svojho muža, za ktorého sa vydala ako nevidiaca, aj svoju dvojročnú dcérku. Akú radosť musela prežívať?

O niečom podobnom je príbeh o slepcovi od narodenia, ktorému Ježiš vrátil zrak. Tento človek mal celý život prežiť v tme. Bol úplne závislý od pomoci iných ľudí. Stretnutie s Ježišom zmenilo od základu jeho život. Bol slepý a zrazu videl. A prijal aj vieru toho, ktorý ho uzdravil. Bol uzdravený fyzický aj duchovne. Uzdravením sa ukázala Ježišova moc, dávať ľuďom svetlo Božej pravdy a viery, oživujúci princíp, ktorý vnáša do života pravý jas a osvetľuje jeho zmysel a cieľ.

Uzdraveného človeka Pán Ježiš postupne priviedol k presvedčeniu, že to, čo sa mu stalo, totiž, že bol slepý, a teraz vidí, bolo zásahom Božím. Nie ľudským, ani nie démonským. Poznanie, že Boh zasiahol do nášho života, naplní človeka svetlom. Bez svetla viery sa nedá žiť. Lenže ako a kde ho hľadať? U Ježiša! Lebo tak, ako dal Ježiš svetlo očiam slepému od narodenia, tak dáva svetlo viery aj nám. Dáva nám ho ako veľký a nezaslúžený dar, ktorý môžeme, ale aj nemusíme, prijať. Záleží len a len na nás. Boh nám šťastie nemôže nanútiť.

 

Syn človeka prišiel na svet nie odsúdiť, nie zničiť, nie zatratiť, ale spasiť hriešnikov.

 

Pane Ježišu Kriste, prišiel si na tento svet, aby si ho zachránil. Ty si sľúbil, že veriaci v Teba má večný život. Ty dávaš nádej aj vtedy, keď duch slabne, pretože telo trpí. Obnovuj v nás pevnú vieru, že v Tebe dokážeme prekonať akékoľvek kríže a bolesti. Tak, ako si uzdravil slepca od narodenia, uzdravuj a lieč aj naše telesné, duševné, či duchovné choroby. Do Tvojich rúk sa odovzdávame, Pane dobrý, láskavý a milosrdenstva plný! Amen.