Boží poklad

30.09.2021 14:02

„Tento poklad však máme v hlinených nádobách, aby nesmierna moc bola z Boha, a nie z nás.“ (2. Korinťanom 4, 7)

Zvedavý človek skúmal jaskyne pri pobreží. V jednej z jaskýň našiel plátennú tašku a v nej hlinené guľôčky.  Nevyzerali veľmi pekne, ale aj tak ho zaujali, a tak si vzal tašku z jaskyne so sebou. Keď sa prechádzal po pláži, hádzal guľôčky jednu po druhej do oceánu. Ako tak dlhu chvíľu kráčal, potkol sa na kameni, pričom mu vypadla jedna guľôčka a rozbila sa. V jej vnútri bol nádherný, drahý kameň - poklad v hline! Muž bol vzrušený a začal otvárať aj zvyšné hlinené guľôčky. V každej bol drahokam. V asi 20 guľôčkach, ktoré mu zostali, našiel šperky v hodnote tisíc dolárov. Zrazu mu bolo ľúto tých zahodených guľôčok. Bolo ich možno 50 alebo 60 a on takýto poklad ľahkovážne zahodil do vĺn oceánu. Namiesto tisícov dolárov si mohol vziať domov desaťtisíce, ale on ich zahodil!

Boh stvoril človeka z hliny. Urobil ho na svoju podobu a do každého človeka vložil cenný poklad. A my sa pozeráme na niekoho (možno aj na seba), a vidíme iba vonkajšiu hlinenú nádobu. Zvonku nemusí byť veľmi pekná a môže na nás pôsobiť lacno. Dokonca túto osobu môžeme považovať za menej cennú ako niekoho kto vyzerá krajšie, štýlovejšie alebo je populárnejší a bohatší. Mnohokrát prehliadame poklad v hline, ktorý je ukrytý vo vnútri tohto človeka.

V každom z nás je ukrytý poklad. Ak tak si nájdime čas na zoznámenie a spoznanie človeka. Ak požiadame Boha, aby nám ho ukázal tak, ako ho vidí On, potom sa hlina začne odlupovať a my začneme vidieť žiarivý drahokam. Dajme si pozor, nech neprídeme na koniec života a zistíme, že sme zahodili šťastie v priateľstve len preto, že drahokamy boli skryté v jeho vnútri a my sme ich nevideli. Nepozerajme sa na  ľudí našimi ľudskými očami, ale pozerajme sa na človeka srdcom. Potom ho  uvidíme tak, ako ho vidí Boh.

Skutočný priateľ je najväčší drahokam, a predsa sa ľudia ženú za lacnejšími napodobeninami.
Drahý Bože, stvoril si človeka na Svoj obraz a vložil si do neho vzácne dary. Prosím, otvor mi duchovné oči, aby som aj ja mohol spoznať a uvidieť krásu Tvojho stvorenia. Amen.