Buď vďačný

07.12.2018 16:11

V knihe Afrických rozprávok je príbeh o liečiteľovi, čo mal zázračné schopnosti. Nešťastným ľuďom vedel splniť ich želania: Človeku bez rúk zariadil, aby ruky dostal, holohlavému zasa, aby mu narástli vlasy. Chudobnému, aby mal dosť peňazí, a ďalšiemu podobne, aby mohol uživiť svoju rodinu. Po roku sa vybral navštíviť týchto ľudí, aby zistil, ako sa majú. Ten, čo získal ruky, priznal, že nič nerobí, a holohlavý si sťažoval, že má s vlasmi len starosti, lebo si ich musí česať a umývať. Tretí mal pekný dom, ale tak spyšnel, že ho doňho ani nevpustil. Len štvrtý ho milo privítal a pohostil. Prečo si milý k takému cudziemu človeku, ako som ja?, pýtal sa ho bylinkár. A ten muž odpovedal: Pred rokom prišiel do našej dediny jeden človek, ktorý ma zbavil mojej chudoby. A odvtedy pohostím každého, kto ku mne príde... Táto rozprávka podobne ako evanjelium hovorí o odovzdávaní skúsenosti vďačnosti. Mnohí toto pozvanie nevedia ani prijať ani odovzdať.

Predtým, ako urobíš nejakú zmenu vo svojom živote, preskúmaj svoj vzťah k životu. Úspech nedefinuje postavenie alebo plat, ale rob čo najviac toho, čo robíš najlepšie. Čokoľvek chceš zmeniť vo svojom živote, buď opatrný a poraď so svojim úmyslom. Aj keď si vyberáš alebo meníš prácu opýtaj sa na to svojho Tvorcu. Ale nikdy sa neraď s chamtivosťou.

Pane, chceme Ti poďakovať za strechu nad hlavou, za to, že máme čo jesť aj piť. Vieme, že to nie je taká samozrejmosť, ako sa zdá. Pomôž nám byť dobrým správcom Tvojich darov, nauč nás dobre hospodariťaj sa podeliť. Amen