Cesta do Božieho kráľovstva

18.03.2019 22:16

„Kto miluje  svoj  život,  stratí  ho a kto  svoj život nenávidí na tomto svete, zachráni si ho pre večný život“  (Ján 12, 25)

 

V dnešnej  dobe  vôbec  nie  je  populárne  hovoriť  o umieraní,  o strácaní, alebo dokonca o tom, že sa život nemá milovať. Hovorí sa o radosti zo života a o láske  k životu.  Ale  v  každej  dobe  sa  umiera,  človek  sa  stretáva s neúspechmi,  chorobami.  A  nielen  to.  Všetci  sme  tiež  stavaní  do  situácií, v ktorých musíme niečo stratiť, aby sme získali niečo iné.

Práve ten, kto „miluje svoj život“, kto si ho chce zachovať za každých okolností a nevie sa od seba odpútať, stratí ho. Vlastný naplnený život nenájde. Kto oproti tomu „svoj život na tomto svete“, ktorý je neustále ohrozený smrťou, „nenávidí“, že ho nepokladá za najvyššiu hodnotu, ktorú by chcel stoj čo stoj uchovať, ten ho získa. Vzdanie sa života je podľa týchto slov skutočne cenou života. Život žije zo sebadarovania a schopnosti vzdať sa seba. To bol zákon Ježišovho života a každý, kto sa s ním vydá na životnú cestu služby znamenajúcu obetovanie života, bude mať podiel na jeho živote. 

 

Pane Ježišu, vieme, že strata s Tebou a pre Teba nikdy nie je stratou, ale cestou, ktorá nás privedie do Božieho kráľovstva. Amen