Chceš zostať v Božej láske?

29.10.2021 11:00

„Ak zachováte moje prikázania, zostanete v mojej láske, ako ja som zachoval prikázania svojho Otca a zostávam v Jeho láske.“ (Ján 15,10)

Mladá žena, ktorá viedla hriešny život, upadla do veľkej depresie a rozhodla sa spáchať samovraždu skokom do mora z vysokej skaly na piesočnatej pláži. Keď kráčala po pláži smerom ku skale, cítila, že by mala napísať svoje hriechy do piesku, skôr ako ukončí svoj život. Posadila sa, napísala do piesku svoje hriechy a postavila sa, aby si ich prečítala. Zrazu prišla silná vlna, ktorá  obmyla breh a úplne vymazala napísané hriechy. Keď to žena uvidela, v mysli si spomenula na silu Božieho odpustenia. Uvedomila si ako veľmi Ježiš trpel za ľudské hriechy. Kľakla si na kolená a urobila pokánie zo svojich hriechov a začala žiť nový život – život  viery, pokoja a nádeje.

Biblia nám hovorí, že „Boh je láska“ a my - ľudia, veľmi závisíme na neustálom a univerzálnom dopade tejto lásky. Božia láska je tu pre nás nezáležiac na tom, či ju cítime alebo necítime, či si ju zaslúžime alebo nezaslúžime. Jednoducho je tu vždy.  Mnohí si myslia, že Boh, ktorý je Láska všetko toleruje a všetko ospravedlní, pretože Jeho láska je bezvýhradná.  Vedie to k falošnej istote, že Boh od nás nič nepožaduje a spasí každého človeka nezáležiac na tom aký je. Zabúdajúc pritom, že Božia láska je síce nekonečná a trvá naveky, ale  od nás závisí  ako na Jeho lásku zareagujeme. Potvrdzujú to Ježišove slová: „Ak zachováte moje prikázania, zostanete v mojej láske, ako ja som zachoval prikázania svojho Otca a zostávam v Jeho láske.“ (Ján 15,10)

„Zostať“ alebo „zostávať“ v Spasiteľovej láske znamená, že prijmeme Jeho milosť a sme ňou zdokonalení. Aby sme obdŕžali Božiu milosť, musíme mať vieru v Ježiša Krista a dodržiavať Jeho prikázania, vrátane toho, že budeme činiť pokánie zo svojich hriechov. V Jánovom evanjeliu nám Pán Ježiš sľubuje, že bude prosiť Otca, aby nám poslal iného „Tešiteľa – Ducha Svätého“, ktorý nás bude viesť. (Ján 14,4) Znovuzrodený človek sa týmto Duchom necháva viesť a je neustále Bohu poslušný. Boh nás miluje a vždy bude milovať, ale nemôže spasiť človeka v jeho hriechoch, ale z jeho hriechov, lebo hriechom sme sa stali nečistí a  nič nečisté nemôže zdediť Božie Kráľovstvo. Zostávať v Božej láske znamená plne sa podriadiť Jeho vôli. Znamená to prijať aj Jeho pokarhania, keď sú potrebné, „lebo koho miluje Pán, toho prísne vychováva“ (Židom 12,6).

Zváž cenu vzácnej Božej lásky. Ježiš prišiel na svet, aby nás očistil z našich hriechov a zmieril nás s nebeským Otcom. On nás vykúpil zo smrti - telesnej i duchovnej. Draho za to zaplatil a utrpenie, ktoré pritom podstúpil je pre nás nepredstaviteľné. Trpel na tele i na duchu a Jeho agónia v Getsemane a na kríži bola väčšia, než by mohol zniesť akýkoľvek smrteľník. Chvel sa bolesťou a dokonca potil krv.  Avšak kvôli láske k Svojmu Otcovi a k nám vytrval, a preto nám môže ponúknuť večný život.

Chceš milovať Toho, ktorý najprv miloval teba?  Chceš byť priateľom Toho, kto položil Svoj života za svojich priateľov? Potom dodržiavaj Jeho prikázania a zostaneš v Jeho láske.

Keď nám Boh odpustí naše hriechy, vrhne ich do oceánu milosrdenstva, láskavosti, odpustenia a zabudnutia. 

Drahý Bože, prosíme Ťa, daj nám silu, aby sme plne zostávali v Tvojej láske. Pripomínaj nám cenu, ako draho sme boli vykúpení, akú veľkú cenu musel Pán Ježiš zaplatiť, aby nás vykúpil z našich hriechov. Ďakujeme Ti, Spasiteľu, ďakujeme Ti Pane Ježišu, že si nás zachránil pre večnosť. Amen.