Chráň sa pokušení!

17.09.2021 12:23

„Bojím sa však, aby sa vaše mysle neodvrátili od úprimnosti a čistoty voči Kristovi tak, ako zviedol had Evu svojou ľstivosťou.“ (2. Korinťanom  11, 3)

Pokušenie vždy začína v tvojej mysli. Ak si chceš ochrániť svoju myseľ, musíš sa posilňovať Božím Slovom, aby si nepodľahol pokušeniu diabla. Bol to satan, kto zasial do Evinej mysle nápad ochutnať zakázané ovocie. Nebola to ona, kto by sa snažila prísť na to, ako Boha nepočúvať. Pamätaj teda, že keď upadáš do pokušenia, nie je to Boh, kto k tebe hovorí. Tvoja prirodzenosť, ktorú si dostal, takto neuvažuje. To ťa diabol testuje, podobne ako skúsený tréner študuje na videu hru súperovho tímu. Tým, že to robí, spoznáva tvoje slabé miesta a potom vie, s akým pokušením má u teba najväčšiu šancu na úspech. Koľkokrát si si povedal: „Sľúbil som sám sebe, že toto už nikdy neurobím!“ A napriek tomu si to urobil? To preto, že satan presne vie, čo na teba platí.

Nemusíš si však pripadať bezbranný a strácať odvahu! Biblia ti hovorí: „Skúška, ktorá na vás doľahla, je len ľudská. Boh je však verný. On nedopustí, aby ste boli skúšaní nad svoje sily, ale so skúškou dá aj východisko, aby ste ju vládali zniesť.“ (1. Korinťanom 10, 13) Satan čaká, až tvoja obrana ochabne, a potom udrie. Boh sa však vždy postará o „únikovú cestu.“ On má „núdzový východ“ pre každé pokušenie, s akým sa kedy môžeš v živote stretnúť. To znamená, že hoci na teba pokušenia nikdy neprestanú útočiť, ty nad nimi vždy môžeš zvíťaziť. A ako náhle satan zistí, že jeho taktika už u teba nefunguje, začne to skúšať inak.

Pokušenia sú človeku často užitočné, hoci sú nepríjemné a ťažké, lebo práve ony človeka pokorujú, očisťujú a poučujú.

Bože, Pane náš, Ty nás vo Svojom Slove uisťuješ, že si verný Boh a že nedopustíš, aby sme boli skúšaní nad svoje sily. Ďakujeme,  že so skúškou nám dávaš aj východisko, aby ste ju vládali zniesť. Amen.