Skutok rúk sa človeku vráti

24.02.2019 16:59

„...človekovi sa odplatí podľa skutkov jeho rúk.“ (Príslovia 12,14)

 

Jedna pani išla v dusnom, horúcom počasí autom po vedľajšej ceste a prešla okolo staršieho muža, ktorý sa pokúšal vymeniť prázdne koleso. Keď je žena sama, nikdy nie je opatrnosti nazvyš; dúfala však, že mu niekto zastaví. Ale keď nikto nezastavil, cúvla späť a našla starého pána slabého a spoteného. „Ďakujem," lapal po dychu. „Modlil som sa, aby niekto zastavil." Žena zavolala zo svojho mobilného telefónu o pomoc a čakala s ním. Predstavil sa ako Bill Krumweide. Hovoril o svojej rodine a svojom koníčku, čo bolo zbieranie antických pamiatok po farmách. Ponúkol jej, že jej zaplatí, ale milosrdná žena povedala: „Samotné vedomie, že som bola odpoveďou na vašu modlitbu, mi stačí."

 

O desať rokov neskôr mala rovnaká pani starosti kvôli svojmu starnúcemu otcovi, ktorý sa už dlhšie nemohol starať o rodinnú farmu. Keď telefonovala do dobrovoľníckej organizácie a prosila o pomoc, prišli štyria muži s ťažkou technikou a strávili tri dni sejbou obilia. Jeden z tých mužov vyzeral povedome, a keď sa predstavil, uvedomila si prečo. Ukázalo sa, že to bol syn onoho starého muža, bol to Bill Krumweide mladší. „Vďaka za to, že ste vtedy otcovi pomohla," povedal. „Ja som vašim dlžníčkou," odpovedala žena. „Je úžasné, že jedna láskavosť nasleduje druhú a spája naše rodiny putom vďačnosti. A všetko sa to začalo... modlitbou starého muža."

 

 „... skutok rúk sa človeku vráti" (Príslovia 12,14). Boh nás odmeňuje „podľa našich činov" (Príslovia 24,12). Nežijeme vo vzduchoprázdne. Žiadny dobrý skutok neostane bez odmeny: „Veď viete, že každý, aj otrok, aj slobodný, dostane od Pána odmenu, ak urobí niečo dobré." (Efežanom 6, 8).

 

Pane, Ty si v Jakubovi povedal, že viera bez skutkov je mŕtva. Pomôž nám žiť podľa Tvojej vôle a konať skutky lásky, ktoré sa nám raz vrátia, lebo Ty odmeňuješ podľa našich činov a žiadny dobrý skutok neostane bez odmeny. Amen