Čo značí milovať?

05.10.2021 12:40

„To je moje prikázanie, aby ste sa milovali navzájom tak, ako som vás miloval ja.“ (Ján 15,12)

Učiteľ besiedky si pripravil pre svojich žiakov špeciálnu lekciu. Priniesol obrovskú drevenú tabuľu a upevnil ju na stenu. Tabuľu prikryl bielym kresliacim papierom. Na stôl položil niekoľko ostrých šípok a množstvo rôznych farbičiek. Keď deti vošli do miestnosti, boli veľmi zvedavé na čo je na stene tabuľa.  Učiteľ im povedal, že sa to čoskoro dozvedia. Vyzval žiakov: „Dnes máte šancu vyjadriť ako vidíte  ľudí, ktorých nenávidíte. Nakreslite ich obrázok na túto pripravenú tabuľu.“ Deti rýchlo reagovali. Chytili ceruzky a nakreslili obrázky svojich najhorších nepriateľov- niekoho, kto sa im najviac nepáčil alebo ich najviac rozhneval. Keď kresby dokončili, požiadal ich, aby vyjadrili svoje pocity k týmto ľuďom. Oni vzali šípky zo stola a zo všetkých síl ich hádzali do postav, ktoré nakreslili.  Boli z toho úplne nadšení. Šípky hádzali maximálnou silou a kričali sprosté slová, aby vyjadrili svoj hnev. Keď sa upokojili,  boli očividne  spokojní s týmto cvičením. Učiteľ ich požiadal, aby šípky položili na stôl a vrátili sa na svoje miesta. Potom pomaly odstránil biely kresliaci papier z dosky. Všetci boli prekvapení, keď videli veľký Ježišov obraz tesne pod kresliacim papierom. Šípky, ktoré hádzali študenti, zdeformovali Ježišovu tvár a telo. Na viacerých miestach bolo prerazené a zničené. Tesne pod zranenou postavou Ježiša boli tieto Ježišove slová zobrazené hrubými a jasnými písmenami: „Amen, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.“ (Matúš 25,40) Žiaci sa rozplakali a úprimne oľutovali svoj čin a nahlas kričali: „Prepáč, prepáč, prosím, odpusť mi, Pane Ježišu!“ Pri pohľade na doráňaného Ježiša stratili všetku horkosť voči svojim zjavným nepriateľom.

Svet v ktorom žijeme je plný zla a nenávisti. Nenávisť sa šíri od vlád a parlamentov až po obyčajných ľudí. Na mnohých miestach zeme sú vojnové konflikty v ktorých hynú nevinní ľudia a často krát aj deti. Vyhasla láska medzi ľuďmi. A práve do tohto sveta, plného zloby a nenávisti  zaznieva Ježišov hlas, ktorý pôsobí ako balzam na dušu: „To je moje prikázanie, aby ste sa milovali navzájom tak, ako som vás miloval ja.“ (Ján 15,12) Ak sa nazývame kresťanmi, potom naším poslaním je, aby sme ľuďom okolo nás dali na vlastné oči vidieť a pocítiť Ježišovu lásku. Ježiš nám prikazuje milovať a chce, aby sme vynikali v láske a boli v dnešnom svete oázami pokoja, pohody a lásky. Zapáľme sa dnes Ježišovým príkazom o láske a buďme povzbudením  pre tých, ktorí zbierajú odvahu zmeniť svoj život a pripodobniť ho Kristovmu životu.

Láska je jediná sila, ktorá dokáže zmeniť nepriateľa na priateľa.

Bože, od Teba pochádza všetko. Si nekonečne dobrý a z dobrého nemôže pochádzať nič zlé. Svet okolo nás je plný zla, nenávisti, zlorečenia a podvádzania. To preto, lebo Ťa nerešpektujeme. Žijeme vo svete, ktorý sa ženie za hmotnými vecami a nemyslí na Teba. Ty riadiš všetko na zemi, v nebi i v podsvetí, každý tvor Ti je podriadený. Len my ľudia sme pyšní, namyslení, a myslíme si, že bez Teba – bez Tvojej lásky, si vystačíme. Pane Ježišu, odpusť nám našu pýchu a zmiluj sa nad nami. Musíme sa naučiť milovať blížneho a potom nájdeme aj Teba. Ty si nám Svoju lásku dokázal. Aj my Ti ju chceme dokázať, aby sme mohli stáť pri Tebe. Pane Ježišu, Ty si povedal a vo Svojom živote uskutočnil jednu veľkú výzvu: „Nikto nemá väčšiu lásku ako ten, kto svoj život položí za svojich priateľov“. Nauč nás, Pane, takejto láske. Amen.