Daj si pozor na jazyk!

19.10.2021 10:31

Tak aj jazyk je síce malým údom, ale dokáže veľké veci. Pozrite: Aký malý oheň, a aký veľký les zapáli!“(Jakub 3,5)

Ezop žil ako otrok a sluha filozofa Xantha. Jedného dňa Xanthus plánoval usporiadať večeru pre svojich priateľov. Prikázal Ezopovi pripraviť večeru z toho najlepšieho, čo je k dispozícii na potravinovom trhu.  Keď bol Xanthus pripravený na večeru so svojimi priateľmi, Ezop naservíroval niekoľko jedál vyrobených z jazyka zvieraťa. Jedlá boli pripravené rôznymi spôsobmi a podávané s vhodnými omáčkami. Nahnevaný Xanthus hľadal vysvetlenie. Ezop mu odpovedal, že jazyk je najlepší orgán, pretože slúži na vyjadrenie výrečnosti, vďačnosti, láskavosti, lásky, chvály, družnosti, súcitu, pravdy a uctievania.   Nasledujúci deň Xanthus požiadal Ezopa, aby pripravil jedlo z toho najhoršieho materiálu, ktorý je na potravinovom trhu k dispozícii. Aj tentokrát Ezop robil rôzne jedlá pomocou jazyka . Nahnevaný Xanthus sa spýtal Ezopa, čo to má znamenať. Ezop mu vysvetlil, že jazyk tiež najhorším orgánom, pretože sa používa na rúhanie, konflikty, nadávky, hanobenie, podvody, ohováranie, nespravodlivosť, klamstvo a zradu. Filozof sa od svojho služobníka naučil veľkú lekciu života. Jazyk je najlepší a najhorší orgán v ľudskom tele. Jeho hodnota závisí od spôsobu použitia.

Túto pravdu ilustruje vo svojom liste Jakub: „Tak aj jazyk je síce malým údom, ale dokáže veľké veci. Pozrite: Aký malý oheň, a aký veľký les zapáli!“(Jakub 3,5) A pokračuje ďalej: „Ním dobrorečíme Pánovi a Otcovi a ním preklíname ľudí, stvorených na Božiu podobu.  Z tých istých úst vychádza dobrorečenie i kliatba. Bratia moji, nemá to tak byť!“ (Jakub 3, 9-10) Jazyk by mal hovoriť iba pravdu. Keď sú slová manipulované tak, aby sa dosiahli svoj cieľ, dokonca aj odchýlením sa od pravdy a spravodlivosti, páchame nimi ťažký hriech. Ježiš nás vyučuje: „ Vaša reč nech je: Áno — áno, nie — nie. Čo je navyše, pochádza od zlého.“ (Matúš 5, 37)

Keď hovoríš, musí byť tvoja reč lepšia, ako by bolo tvoje mlčanie.

Pane, Bože môj, Ty ma vo Svojom Slove napomínaš, aby som si chránil jazyk pred zlom a svoje pery pred lživými rečami. Vyučuj ma vo Svojej múdrosti, nech môj jazyk ospevuje Tvoju reč, lebo všetky Tvoje príkazy sú spravodlivé. V Tvojej reči niet klamstva, ani podvodu. Každá Tvoja reč je preverená, je štítom tým, čo sa k Tebe utiekajú. Nech je naveky oslávené,  zvelebené, vyvýšené a posvätené Tvoje sväté meno. V mene Ježiš. Amen.