Hľadáš chyby? Pozri sa do zrkadla!

08.03.2019 22:43

Zdržuj svoj jazyk od zlého a svoje pery od reči úlisnej....“ (Žalm 34,13)

 

Počul si už príbeh o troch ženách, ktoré sa rozhodli, že každá prizná svoju slabosť ostatným dvom? Prvá sa priznala, že veľa pije. Druhá sa priznala, že žiarli na kamarátku, ktorá dobre vyzerá. Tretia nič nepovedala, preto na ňu druhé dve naliehali a pýtali sa: „Akú slabosť máš ty?“ Nakoniec odpovedala: „Je to ohováranie, takže už sa nemôžem dočkať, až odtiaľ odídem a budem vás dve ohovárať!“

A teraz vážne. Pokiaľ ide o ohováranie, Biblia používa silné slová: „Ten, kto si dáva pozor na ústa, je strážcom svojho života, kto však rozdrapuje svoje pery, tomu hrozí pohroma.“ (Príslovia 13, 3). „Ak sa niekto domnieva, že je nábožný, a pritom nedrží na uzde svoj jazyk, klame sám seba a jeho zbožnosť je márna“ (Jakub 1,26).

Ohováranie je ako blato hodené na stenu: neudrží sa tam, ale zanechá špinavý odtlačok. A ten odtlačok tam môže zostať po celý život! Preto skôr než začneš mieriť, skontroluj svoj cieľ. Spýtaj sa sám seba, koľko škody spôsobíš a ako sa potom budeš cítiť.

Šalamún povedal: „V moci jazyka je život i smrť, kto ho rád používa, naje sa z jeho plodov“ (Príslovia 18,21). Budeš zberať úrodu, ktorú si zasial, dobrú, alebo zlú. Ak hľadáš chyby, pozri sa do zrkadla.

 

Keď budeš pracovať na svojich vlastných nedostatkoch, nezostane ti čas na ohováranie niekoho iného.

 

Bože, k mojim ústam postav stráž a hliadku na okraj mojich perí.  Nedaj, aby sa moje srdce naklonilo k zlému. Ty vzhliadaš na pokorného a pyšný sa Ti protiví. Tvoje meno budem oslavovať, pretože si milosrdný a verný a nadovšetko si zvelebil svoje meno. Amen