Dokonalý zákon

10.10.2021 20:55

„Zákon Pánov je dokonalý, osviežuje dušu. Svedectvo Pánovo je hodnoverné, dáva múdrosť maličkým.“ (Žalm 19,8)

Pastor, ktorý sa venoval misijnej službe, pravidelne navštevoval  väzňov vo väzení a delil sa s nimi o Božie Slovo. Každému z nich, ktorému slúžil ponúkol výtlačok Biblie. Jeden z väzňov mu povedal: „Verím v Ježišove slová, ktoré si mi odhalil. Ale Biblia, ktorú si dal, mi je na nič.“ „Prečo?“- opýtal sa evanjelista.

„Pretože neviem čítať ani písať. Ak je to možné, daj mi Bibliu bez slov!“ žiadal tento väzeň. Slová tohto odsúdenca donútili evanjelistu hlboko sa zamyslieť. Nakoniec urobil pre negramotného väzňa špeciálnu Bibliu. Mala iba štyri strany. Každá stránka mala inú farbu. Predložil ju väzňovi a vysvetlil posolstvo obsahu: „Prvá strana je čiernobielej farby. Znamená hriech a hriešny stav našej mysle pred prijatím Božieho posolstva. Druhá strana má červenú farbu. Označuje Kristovu svätú krv, ktorá bola preliata na Kalvárii, aby odstránila naše hriechy a vykúpila naše duše. Tretia stránka je biela. Predstavuje čistotu a posvätnosť duše, ktorej Boh odpustil hriechy. Štvrtá strana má zlatý odtieň. Označuje večný život  blaženosti v nebi, ktorý čaká na spasenú dušu.“ Väzeň bol hlboko dojatý a s radosťou a vďačnosťou prijal túto Bibliu a držal si ju pri srdci.

„Zákon Pánov je dokonalý, osviežuje dušu. Svedectvo Pánovo je hodnoverné, dáva múdrosť maličkým.“ (Žalm 19,8) Charakteristikou „Pánovho zákona“ je dokonalosť, ktorá vedie veriaceho človeka k  svätosti, ak si podľa Božieho zákona usporiada život. Je aj cestou k poznaniu veľkého a vznešeného Boha a k uznaniu si svojej „maličkosti“ a závislosti na Ňom.

Hľadáš múdrosť a potešenie v Božom Slove? Vyprosuješ si od Ježiša milosť, aby formoval tvoje srdce podľa Svojho; aby aj v tvojom srdci bol zapísaný Boží zákon?

Pane Ježišu, Tvoja láska k Bohu Otcovi sa prejavila v Tvojej úplnej poslušnosti až po smrť na kríži, aby si tak splnil vôľu Otca a vykúpil si ľudstvo z jeho hriechov. Tvoja obeta oslobodzuje z pút hriechu každého, kto sa dá očistiť Tvojou láskou a dovolí Ti zmeniť svoje srdce podľa Tvojho milujúceho Srdca. Prosíme, nech je Tvoj Boží zákon zapísaný v našich srdciach. Amen.