Ako spoznať Boha?

02.02.2019 21:41

„Ja som Pán a iného niet, okrem mňa nieto Boha.“ (Izaiáš 45,5)

 

Ktosi raz povedal: „Sú dve cesty ako spoznať Boha. Jedna začína u človeka a uvádza dôkazy smerom nahor. Druhá začína u Boha, uvádza dôkazy smerom nadol a zahŕňa Jeho zjavenie nám ľuďom.“

Keď začneme u človeka a argumentujeme smerom nahor, zamestnávame sa ľudskými predstavami o Bohu. Konečným produktom toho je modla – Boh podľa našich predstáv. Mnoho ľudí dáva takému obrazu o Bohu prednosť pred skutočnosťou, pretože chcú mať Boha, ktorý je tolerantný k hriechom v ich živote. Boh však taký nie je! Je to ta istá ilúzia ako myšlienka, že kus dreva alebo kameňa mi môže pomôcť.

Ak chceme skutočne poznať kto je Boh, musíme ísť tou druhou cestou a zamestnávať sa tým, ako sa nám On zjavuje. Poznávame Ho vo stvorení, lebo On stvoril všetko čo je nebi aj na zemi. Mnoho divov prírody nesie  pečať Božej múdrosti a všemohúcnosti.

Aby sme ešte lepšie mohli spoznať, aký je Boh, prišiel Jeho Syn Ježiš Kristus ako človek na zem, aby nám zjavil neviditeľného Boha. V Ježišovi nám Boh ukázal, že On je svätý a milostivý. Odsudzuje všetko zlé a prevrátené v našom živote, ale omilosťuje každého, kto vyzná svoje hriechy a uverí vo Vykupiteľa Ježiša Krista.

 

Bože, Ty si Pán a niet iného okrem Teba. Ty si Boh Svätý, Spravodlivý a Milostivý. Ďakujeme, že sme Ťa v Tvojom Synovi Ježišovi mohli spoznať a skrze Neho môžeme  byť omilostení. Amen