Jeden dlh nedokážeš splatiť

21.09.2021 09:18

 „ Zotrel dlžobný úpis, ktorý bol svojimi nariadeniami proti nám a prekážal nám, a odstránil ho tým, že ho pribil na kríž“ (Kolosanom 2, 14 - KAT)

Kráľ Karol V sa dostal do veľkých problémov. Jeho pokladnica zívala prázdnotou a tak si  požičal od bohatého obchodníka v Antverpách obrovskú sumu peňazí. Po čase prišla kráľovi výzva k zaplateniu dlhu, ale on bol na úplne na mizine a tak nebol schopný zaplatiť túto veľkú sumu. Obchodník usporiadal na kráľovu počesť veľkú hostinu. Keď boli všetci hostia usadení a jedlo ešte nebolo prinesené, obchodník položil na stôl veľký podnos, na ktorom zapálil oheň. Potom vybral výzvu k zaplateniu zo svojho vrecka a držal ju v plameni pokiaľ nezhorela do tla. Kráľ sa hodil svojmu sponzorovi okolo krku a plakal.

Aj my ľudia máme voči Bohu veľký dlh, ktorý nedokážeme splatiť. Aj náš dlžobný úpis bol zničený. Pán Ježiš splatil dlh za našu vinu, urovnal naše nepriateľstvo s Bohom. Zaplatil za nás požadované výkupné za oslobodenie od hriechu. On je náš Zástupca na súdnej lavici pred Božou spravodlivosťou, ktorý zastupuje svoj ľud. Nepoložil Svoj život sám za seba, ale položil ho za nás, lebo On je naším Záchrancom a Spasiteľom. V okamihu, kedy si sa obrátil k Ježišovi, svojmu Darcovi života, prešiel si zo smrti do života! On je Baránok, ktorý sníma hriechy sveta. Ak túžiš po pravom domove, ktorý ti Pán Boh pripravil na mieste večnej radosti, tak uver, že On je cestou, pravdou i životom. Nespoliehaj sa sám na seba, ale poď dnes ku Kristovi a volaj: „Ježišu Kriste, Synu Boží, zmiluj sa nado mnou hriešnym!“ On zlikvidoval tvoj dlžobný úpis a cesta do Božieho kráľovstva  je pre teba voľná.

Cesta do bezpečia, na miesto večnej radosti a pokoja sa otvára tam, kde by to nikto nečakal – na Golgotskom kríži.

Pane Ježišu Kriste, Ty si nespočetne veľakrát a rôznymi spôsobmi zjavil Božie milosrdenstvo a napriek tomu to zostalo mnohým očiam skryté. Vytrvalo si zvestoval Božie kráľovstvo, ale Tvoje volanie často zostalo bez odpovede. Ponúkal si prijatie a odpustenie, ale narazil si na prudké odmietnutie. Prosíme, odpusť nám naše zlyhania, prešľapy a hriechy. Obnov nás svojím Duchom Svätým ku skutočnému pokániu, obráť naše srdce k prameňu odpustenia a života. Amen.