Ježiš Kristus je Pán!

02.04.2019 10:36

„...aby sa na meno Ježiš zohlo každé koleno v nebi, na zemi i v podsvetí  a aby každý jazyk vyznával: „Ježiš Kristus je Pán!“ na slávu Boha Otca“  (Filipanom 2,10-11)

 

Od chvíle svojho vtelenia nám Ježiš ukazuje cestu. Prijatie ľudskej prirodzenosti je samo osebe úžasným skutkom pokory, veď vidíme, že „nepridŕžal sa svojej rovnosti s Bohom, ale zriekol sa seba samého, vzal si prirodzenosť sluhu“ (Filipanom 2, 6–7). Neskôr, počas svojho života, urobil všetko, čo od neho Boh žiadal, nič nezanedbal (Ján 5, 19). Nakoniec vo veľkom ponížení podstúpil smrť na kríži.

Veľká noc je slávnostné zjavenie Boha a božskej prirodzenosti Krista, ktoré bolo dovtedy zahalené smrteľným telom a životom služobníka. Navonok sa "zriekol" svojho mena (avšak neprestal byť Bohom a Pánom slávy, len to nebolo vidieť očami ľudí), a preto ako človek dostal Meno nad iné mená. Pred vznešenou postavou osláveného a na trón usadeného Krista sa všetci raz sklonia. Aj tí, ktorí Ho dnes odmietajú. Nielen na celom horizonte ľudských dejín, ale aj na nebi a v podsvetí povstane mocné vyznanie viery „Ježiš Kristus je Pán!“.

Ponížený a potupený služobník bol povýšený a stal sa Pánom! Z poníženia vystupuje povýšenie. Služobník opovrhovaný od ľudí je teraz preniknutý takou veľkou Božou slávou, že všetci musia uznať: „Ježiš Kristus je Pán!“ Je to Boh Otec, ktorý oslavuje Syna a vyslobodzuje Ho zo smrti. Usádza Ho na trón ako Kráľa vesmíru.

Ak sa Ježiš zriekol seba, aj ja sa chcem zrieknuť seba tým, že zomriem sebe a svojim vlastným, dôvodom! Lebo toto je skutočné  spoločenstvo s Kristom. V sile koho povstane duša, ak nie v sile Krista Boha? V sile koho povstane telo, ak nie v sile Krista človeka? On pozdvihne tvoju dušu z neprávosti v sile svojho božstva a pozdvihne tvoje telo z porušenia v sile svojho človečenstva.

 

Pane Ježišu Kriste, Syn Dávidov, Syn Boží, vyznávame, že sme sa príliš snažili vybudovať si pre seba dobré meno a primálo si vážili meno, ktoré si nám Ty dal. Ty, ktorého meno je nad každé meno, si sa stal nikým. Pokoril si sa, vzal si na seba podobu služobníka a zniesol násilné opovrhnutie tými, ktorým si ponúkol Svoje meno. Skrze konečnú výmenu si napísal Svoje meno na naše čelá a nezmazateľne napísal naše mená do Tvojej Knihy Života. Daj nám múdrosť a vieru, ktoré potrebujeme, aby sme pokorne prijali naše povýšenie. Nauč nás Duchom a Slovom, ako rásť do tohto mena a odrážať vlastnosti s ním spojené. Pre Tvoje kráľovstvo, skrze Tvoju moc, pre Tvoju slávu. Amen