Ježiš - Svetlo sveta

28.09.2019 19:50

A Ježiš im zasa povedal: „Ja som svetlo sveta. Kto mňa nasleduje, nebude chodiť vo tmách, ale bude mať svetlo života.“ (Ján 8, 12)

Možno si už  počul niekoho nahnevane kázať o Ježišovi, ktorý raz prinesie svetlo na temné miesta sveta a ukáže všetky ohavnosti, ktoré sa v nich skrývajú. On je predsa „svetlo sveta“ a Jeho svetlo odhalí všetko zlo, ktoré v sebe ľudia vo svete nosia. Po takýchto slovách si sa možno bál prísť k Ježišovi, pretože by ťa mohol odsúdiť a neprijať.

Keď pred Ježiša  priviedli ženu prichytenú pri cudzoložstve, Ježiš povedal tým, ktorí ju priviedli. „Ktorý z vás je bez hriechu, nech prvý do nej hodí kameňom “ Jeden po druhom sa postupne všetci vytrácali, až nakoniec ostal iba sám Ježiš so ženou. Opýtal sa jej: „Žena, kde sú tí, ktorí ťa odsudzujú? Nik ťa neodsúdil?“ Nato mu žena odpovedala: „Nikto, Pane“. Ježiš k nej prehovoril opäť a povedal: „Ani ja ťa neodsudzujem. Choď a už nehreš!“ 

Vidíš, čo robí a ako funguje „svetlo sveta““?  Na rozdiel od náboženstva, ktoré nachádza na ľuďoch chyby a „spravodlivo“ ich odsudzuje, „svetlo sveta“ prichádza vždy a ku každému s vetou „Ani ja ťa neodsudzujem. Choď a už nehreš!“

V našom živote prichádzajú situácie, v ktorých padáme do beznádeje a zúfalstva po našich najväčších hriechoch. Napriek tomu každý z nás môže znovu začínať s nádejou. Ježiš – svetlo sveta nám prináša dobrú novinu o tom, že Boh nás neodsudzuje, ale prijíma! Prečo? Pretože Boh vie, že iba toto bezpodmienečné prijatie a ubezpečenie, že medzi tebou a Bohom je všetko v poriadku, ti prinesie moc „ísť a viac nehrešiť“.

Aké úžasné je „svetlo sveta“! Svetlo celého sveta prináša každému bez rozdielu Božie neodsúdenie a prijatie. Nemusíme sa báť stáť v Božej prítomnosti, pretože Boh neprišiel na svet, aby odhaľoval jeho chyby a nedostatky. Prišiel na svet, aby sa s nimi raz a navždy porátal na kríži a potom nám stále pripomínal svojím svetlom nádheru Svojho Syna a reality, v ktorej Jeho krv zmyla všetky naše hriechy.

Milovaný, Ježiš vždy odkrýva pravdu o sebe ako o svetle, ktoré prináša do života neodsúdenie a prijatie. Ukazuje našu svätosť a znovuzrodenú dokonalosť darovanú ľudstvu v momente Kristovho vzkriesenia. Keď to budeš vedieť ty, keď toto budú vedieť ľudia, nebudú od kríža utekať, ale s odvahou a dôverou pribehnú do Božej prítomnosti, kde  Boh do ich života prinesie svetlo milosti a nádeje!

Teraz, keď už poznáš pravdu o Kristovom dokonanom diele, máš aj ty v sebe  „svetlo života“. Zanes toto „svetlo života“ na miesta, kde ťa Boh posiela. Ohlasuj ľuďom, že ani na nich sa Boh nehnevá. Kohokoľvek stretneš, prines mu toto svetlo neodsúdenia, svetlo ktoré oslobodzuje!

 

 

Pane Ježišu Kriste, Ty vždy prichádzaš tak prekvapivo inak. Keď očakávame prísneho sudcu, ktorý odplatí každému podľa jeho zásluh, Ty prichádzaš ako ten, ktorý nalomenú trstinu nedolomí a knôt tlejúci neuhasí. Keď čakáme mocného, oslnivého kráľa, prichádzaš ako kráľ tichý, chudobný, na osliatku. Keď očakávame nejaký zázrak, mocný  zásah z hora, Ty nám ukazuješ, že nie je iná cesta ako začať od seba, premenou srdca. Prosíme, otváraj naše srdce i oči pre Tvoju prítomnosť a Tvoje pôsobenie v tomto svete. Amen