Chamtivosť, lakomstvo...

05.03.2019 08:18

„... jeho život nezávisí od toho, čo má." (Lukáš 12,15)

 

Čo pre teba znamená "dobrý život"? Jazdiť luxusným autom? Vlastniť moderný  dom? Nosiť značkové oblečenie. Mať dobré postavenie v práci? Božia predstava je veľmi odlišná. Pán Ježiš povedal: „Dajte si pozor a chráňte sa všetkej chamtivosti! Lebo aj keď má človek hojnosť všetkého, jeho život nezávisí od toho, čo má.“ (Lukáš 12,15).

 

Existujú dva spôsoby, ako si zabezpečiť dostatok. Prvý spôsob je zhromažďovať čoraz viac. Ten druhý je túžiť mať čoraz menej. Harold Sala napísal: „Dnešní ľudia sú posadnutí majetkom ako žiadna iná generácia ... Život je stále zložitejší a my sme neustále presvedčovaní, že toho k šťastiu potrebujeme stále viac a viac. Ale keď získame to, o čom si myslíme, že to potrebujeme, čoskoro sme znovu nešťastní, pretože na trhu sa objaví nový dokonalejší model ... K nájdeniu šťastia treba oveľa menej, než si myslíme, ak šťastie vychádza z vnútra a my sa vymaníme z tesného zovretia vlády vecí nad našimi životmi. "

 

Túžba po bohatstve má blízko k chamtivosti a lakomstvu. Naopak byť spokojný s málom vedie ku skromnosti. Ježiš povedal bohatému mladíkovi: „... choď, predaj, čo máš, rozdaj chudobným a budeš mať poklad v nebi; Potom príď a nasleduj ma " (Matúš 19,21). To nebola odpoveď, akú tento sebavedomý mladík očakával!

 

Znamená to, že Boh je proti tomu, aby si mal majetok? Nie, len je proti čomukoľvek, čo zaberá Jeho miesto v tvojom živote! U bohatého mladíka to bol jeho majetok. Čo je na prvom mieste u teba?

 

Pán Ježiš dobre vie, že: „... kde je tvoj poklad, tam bude aj tvoje srdce" (Matúš 6,21).

 

Pane, klesáme na duchu pri myšlienke, že všetko sa raz pominie  a nie je nič trvalého na tomto svete. Chráň nás pred chamtivosťou a pýchou a daj, aby sme si svoj dom nebudovali na pominuteľných veciach, ale aby sme budovali dom spoločného a večného života na Tvojom pevnom základe. Amen