Láska uzdravuje

13.10.2021 10:03

Ak však má niekto pozemský majetok a vidí svojho brata v núdzi, a zatvorí si pred ním srdce, ako v ňom môže byť Božia láska?“ (1.Jána 3,17)

Veľmi chudobné dievča pracovalo ako zdravotná sestra v súkromnej nemocnici v Indii. Pacient, ktorého stav sa veľmi zhoršil, navštívil svojho lekára a ten ho okamžite poslal vo vážnom stave do regionálnej nemocnice. Potreboval nutne liečbu, lebo jeho život bol v ohrození. Správca nemocnice trval na tom, že liečba bude možná, až keď bude zaplatený jeho doterajší dlh voči poisťovni. Suma na účte bola pre chorého človeka a jeho chudobnú rodinu príliš vysoká. Požiadali, aby im bol poskytnutý ešte nejaký čas na zaplatenie dlžnej sumy, pretože sú veľmi chudobní. Ale správca bol neoblomný. Manželka pacienta plakala. Sestra, ktorá práve prišla do služby, si uvedomila vážnosť situácie a osobne sa obrátila na správcu. Vedenie nemocnice trvalo na svojom a chcelo peniaze okamžite a neprejavilo žiadne zľutovanie. Sestra dala rýchlo dole z ruky svoj zlatý náramok, uložila ho do pokladnice a požiadala o okamžitú liečbu pre tohto vážne chorého pacienta a tým mu zachránila život. Náramok bol jej jediným cenným majetkom, ale ona ho darovala, aby zachránila život chudobného človeka.

Tento odvážny a včasný zásah milujúcej sestry upútal pozornosť službukonajúceho lekára. Jej čin milosrdenstva na neho ohromne zapôsobil. Bol to veľmi bohatý muž, ale zdráhal sa konať, keď bol život pacienta v ohrození.  Svojmu priateľovi, doktorovi povedal: „Dnes som videl Ježiša. Je to dievča!" Bohatý lekár odišiel domov a povedal svojim rodičom o svojej túžbe vziať si túto zdravotnú sestru. Jeho milujúci rodičia návrh prijali a prediskutovali to so sestrou, aj s jej rodičmi. A tak sa zosobášili. Toto je skutočný príbeh, ktorý odznel ako svedectvo doktora D.Johna v kresťanskej televízii Shalom TV.

Apoštol Ján nám pripomína: „Ak však má niekto pozemský majetok a vidí svojho brata v núdzi, a zatvorí si pred ním srdce, ako v ňom môže byť Božia láska?“ (1.Jána 3,17)  Láska je jazyk, ktorý Ježiš učil svojich učeníkov ako univerzálne médium evanjelizácie. Lásku môžu nepočujúci počuť, nevidomí ju vnímať a cítiť ju môže aj novorodenec a retardovaný človek. Môžeš dávať bez lásky; ale nemôžeš milovať bez dávania. Láska dá všetko, čo môže. Láska je ako úsmev - nemá žiadnu hodnotu, pokiaľ nie je rozdaný. 

„Láska uzdravuje ľudí - tých, ktorí ju dávajú, aj tých, ktorí ju dostávajú.“

Pane Ježišu, Ty si nám dal príklad ako pomáhať ľuďom v núdzi. Nikoho si neodmietol  a Tvoja láska priťahovala všetkých. Pomôž aj nám pochopiť, že nie je možné milovať bez darovania. Otvor nám oči, nech vidíme núdznych okolo seba. Amen.