Miluj Boha a blížneho svojho!

14.08.2019 11:14

Prišiel Ján Krstiteľ, nejedol chlieb a nepil víno, a hovoríte: „Je posadnutý zlým duchom." Prišiel Syn človeka, je a pije, a hovoríte: „Hľa, pažravec a pijan, priateľ mýtnikov a hriešnikov!" (Lukáš 7, 33-34).

 

Nie je možné páčiť sa všetkým. Nedokázal to ani Kristus ani Ján Krstiteľ. Nedokáže to žiadny biskup, kňaz ani kresťan. Jedným budeme s Jánom Krstiteľom príliš prísni, asketickí, radikálni, horlivými bez miery; druhým budeme - podobne ako Ježiš mnohým Židom - príliš dobrácki. Nedajme sa však zviesť povrchnou a obmedzenou kritikou! Snažme sa byť pri náboženských diskusiách umiernení v spôsobe a vecní v obsahu. Hľadajme v iných to, čo nás s nimi spája a nie čo nás rozdeľuje. Tým najlepšie poslúžime dielu spásy.

 

Jadrom kresťanského života je mať trpezlivosť so svojimi spoluobčanmi a zlo znášať v tichosti a pokore. V živote kresťana je na prvom mieste láska k Bohu, na druhom mieste znášanie nedostatkov spolu blížnych.

 

 

Bože, sprav zo mňa mierumilovného a pokojného človeka, ktorý odpúšťa s radosťou a dobrým sa odpláca za zlé. Stvor si ma podľa svojho obrazu, plného priateľskosti a dobroty, plného odhodlania, trpezlivosti a pokory. Zobuď vo mne neskrotnú horlivosť zachraňovať život, večný život ľudí, obracať bezbožníkov a získavať ich pre Tvoju lásku. Amen