Miluješ Ježiša?

18.09.2021 22:36

„Nemyslite si, že som prišiel zrušiť Zákon alebo Prorokov. Neprišiel som zákon zrušiť, ale naplniť.“ (Matúš 5, 17)

V jednej úvahe bola položená otázka: „Prečo mnohí ľudia nenávideli Pána Ježiša? Akí na to mali dôvod?“ Veď v Jeho počínaní nebol ani náznak krutosti, či násilnosti, chamtivosti či lakomstva, pýchy, namyslenosti alebo sebectva. Konal len dobro, preukazoval lásku a hovoril slova milosti. V odpovedi na túto otázku bolo uvedené, že zdrojom nenávisti boli ich zlé srdcia.

Pokiaľ Pán Ježiš uzdravoval a robil zázraky, ľudia Ho nasledovali. Keď hovoril o morálke a etike, ľudia to nechceli počúvať a odvrátili sa od Neho. Tieto slová pravdy odhaľovali ľudskú zlobu a pokrytectvo. Židovskí vodcovia to vnímali ako napadanie a osočovanie. Nezniesli počúvať túto krutú pravdu o sebe. Nezniesli kritiku toho, že si prispôsobili Zákon svojim potrebám. Namiesto toho, aby vyznali Bohu svoje hriechy, znenávideli Spasiteľa z ktorého úst vychádzali iba slová pravdy. Koľko nenávisti musel znášať Pán Ježiš pre túto pravdu?

Keď Pán Ježiš pred vodcami národa prehlásil: „Odteraz uvidíte Syna človeka sedieť na pravici moci,“ (Matúš 26, 64) Tieto slová vyvolali v ich skazených srdciach zúrivú nenávisť. Kňazi a starší na Božieho Syna pľuvali, ľud Ho znenávidel.  Nechceli počúvať slová, ktoré ich usvedčovali z hriechov v ktorých žili.  Pán Ježiš o Zákone nielen hovoril, ale ako jediný na svete ho aj dokonale naplnil, aby sa potvrdilo: „Neprišiel som zákon zrušiť, ale naplniť.“ (Matúš 5, 17) Prítomnosť tohto bezhriešneho človeka, ktorý našiel plné Božie zaľúbenie, odhaľovala ich vlastnú zlobu.

Polož si dnes otázku: „Ako reagujem na slova pravdy? Vyvolávajú u mňa nenávisť alebo ma vedú k ľútosti, pokore a vďake môjmu Spasiteľovi.

Drahý Bože, odpusť nám, že neraz za sa Ti za dobré odplácame zlým a na Tvoju lásku odpovedáme nenávisťou. Prosíme, chráň naše srdcia od hriechov a pokušení, na ktoré sme tak veľmi náchylní. Nauč nás žiť v pokore a v láske. O to Ťa prosíme Otec, v mene Ježiš. Amen.