Nekŕmte hada!

15.11.2019 21:46

Bojím sa však, aby sa vaše zmýšľanie neskazilo a neodchýlilo od úprimnej a čistej oddanosti Kristovi, ako keď had zviedol Evu svojou ľstivosťou.“  (2.Korinťanom 11,3)

 

Jeden Európan sa dal na svojej ceste indickou dedinou do rozprávania s miestnym dedinčanom a opieral sa pritom o stenu domu. V tom vybehla von istá žena a vzrušene volala: „Ústupte rýchlo!“ – „Prečo?“, pýtal sa udivene cudzinec. – „Vidíte tú trhlinu v múre? Za chvíľu odtiaľ vylezie kobra vypiť misku mlieka, ktorú som jej pripravila. Je to sväté zviera.“ O chvíľku sa objavila hlava a dlhé telo hada. Vypil mlieko a potom zas pokojne  zaliezol do skrýše.

O niekoľko týždňov tento cudzinec znova zavítal do tejto dediny. Videl, že majiteľ toho „hadieho domu“  je veľmi zarmútený. „Zomrela my manželka,“ vysvetľoval s očami plnými sĺz. „Kobra ju zabila. Pila ako obvykle mlieko, keď o ňu manželka nedopatrením zakopla. Zviera sa bleskurýchle otočilo, uhrýzlo moju ženu a ta za niekoľko minút na to zomrela.“

S hadom v príbehu je to ako s diablom v živote. Ak mu začneme slúžiť a kŕmiť ho svojimi hriechmi, skončíme zle ako táto žena. Nám však ide ešte o veľa viac – o večný život. Ani s diablom, ani z hriechom nie je radno sa zahrávať! Veriacemu kresťanovi je povedané, že diablovi sa má vzoprieť a pred žiadostivosťou a pýchou má utekať. „Podriaďte sa teda Bohu; diablovi sa vzoprite a ujde od vás.“ (Jakub 4,7) Poraziť ho dokážeme len vtedy, keď sa budeme zdržiavať v Kristovej blízkosti. On už raz diabla natrvalo porazil. Jeho víťazstvo dáva aj nám víťaziť a pod Jeho ochranou budeme vždy v bezpečí. „Oblečte si Božiu výzbroj, aby ste mohli čeliť úkladom diabla.“ (Efežanom 6,11)

 

Vierou, milujúci Otče, Ťa žiadam, aby si prevzal vedenie nad každou oblasťou môjho života. Je to také lákavé, keď vidím tých, ktorí prestupujú Tvoj zákon. Pomôž mi zostať Ti verný a pritiahni ma bližšie k Tvojmu Synovi, môjmu Spasiteľovi, Ježišovi Kristovi. Amen