Nespoliehaj sa na svoju nábožnosť

19.10.2019 08:01

Lebo Pán, váš Boh, je Boh nad všetkými bohmi a Pán nad všetkými pánmi, Boh veľký, mocný a hrozný, ktorý neberie ohľad na osoby a dary neprijíma.“  (5.Mojžišova 10,17)

 

Známy evanjelický teológ Wilhelm Busch píše o tom, že pri svojich návštevách často počúval, ako sa ľudia chválili, že sú veriaci, že sú nábožní. V jednej rodine mu povedali takto: „Pán farár, my sme veľmi nábožní. Moju matku poznal aj pán farár Schulz. Poznali ste ho? Nie? Moja matka ho veľmi dobre poznala!” Na to im Busch odpovedal: „Spolu s vaším farárom Schulzom sa dostanete do pekla, ak nepoznáte Krista!” Akoby tým chcel povedať, že nestačí mať známosti s farárom, s Kristom, nestačí byť nábožný, ale predovšetkým robiť to, čo tento Kristus učí, aby pre náš život a dobré skutky boli naše mená zapísané v nebi. A potvrdzuje to aj apoštol Pavol: „Naozaj poznávam, že Boh nenadŕža nikomu, ale v každom národe mu je milý ten, kto sa ho bojí a koná spravodlivo."(Skutky 10,34-35)

 

Všemocný a večný Bože, najvyšší Pán nad všetkými stvoreniami na nebi a na zemi, vyznávame, že sme celým svojim bytím závislí od Teba, prameňa všetkého dobrého. Chválime Tvoju lásku, ktorá obracia naše srdcia vždy na Teba. Prosíme Ťa, obnov nás, aby sme čoraz viac zodpovedali Tvojmu obrazu a aby sa v nás uplatnil Ježiš v celej spravodlivosti, čistote, milosrdenstve a pravde. Sprevádzaj nás bezpečne cez všetky úskalia tohto života, aby sme žili v neochvejnej láske k Tebe a v jasnom vedomí Tvojej lásky k nám až dovtedy, kým nebudeme u Teba vo večnej radosti. Amen