Nie si tvrdohlavý?

04.09.2021 15:29

„Buďte si navzájom oddaní v bratskej láske, predbiehajte sa navzájom v úctivosti.“ (Rimanom 12, 10)

V roku 1986 sa v Čiernom mori pri pobreží dnešného Ruska zrazili dve lode. Stovky cestujúcich zomreli v mazutom znečistenej vode, do ktorej boli uvrhnutí. Správy o nešťastí sa ešte zhoršili, keď vyšetrovanie odhalilo príčinu nešťastia. Nešlo o technický problém, poruchu radaru, ani vtedy nebola hustá hmla. Príčinou bola ľudská tvrdohlavosť. Obaja kapitáni vedeli o prítomnosti druhej lode a obaja sa mohli bezpečne vyhnúť. Podľa spravodajských informácií však ani jeden nechcel uvoľniť cestu druhému, pretože obaja boli príliš hrdí na to, aby ustúpili. Vo chvíli, keď prišli k rozumu, bolo príliš neskoro.

Ak si tvrdohlavý, neústupný typ človeka, ktorý si myslí, že všetko zvládne, premýšľaj o tom, čo si práve čítal. Ak víťazstvom v hádke druhého zraníš alebo stratíš vzťah, čo si získal? Ak si zachováš tvár, ale stratíš vzťah, skončíš tiež v kolónke strát. Dnes je tu teda pre teba slovo: „Buďte si navzájom oddaní v bratskej láske, predbiehajte sa navzájom v úctivosti.... Majte účasť na potrebách svätých. Voči cudzím buďte pohostinní.  Dobrorečte tým, ktorí vás prenasledujú, dobrorečte a nezlorečte.  Radujte sa s radujúcimi a plačte s plačúcimi.  Buďte navzájom jednej mysle. Nebuďte namyslení, ale majte porozumenie pre nízko postavených. Nebuďte múdri sami pre seba.  Nikomu neodplácajte zlom za zlé. Usilujte sa o to, čo je dobré v očiach všetkých ľudí.  Ak je to možné a závisí to od vás, žite v pokoji so všetkými ľuďmi.  Milovaní, nepomstite sa sami, ale dajte miesto hnevu. Veď je napísané: Mne patrí pomsta, ja odplatím, hovorí Pán.  Naopak, ak je tvoj nepriateľ hladný, daj mu jesť, ak je smädný, daj mu piť. Lebo keď toto urobíš, žeravé uhlie mu zhrnieš na hlavu.  Nedaj sa premôcť zlému, ale dobrom premáhaj zlé. (Rimanom 12-10; 16-21)

Vždy, keď otvoríme ústa,  ukazujeme svetu svoje srdce.

Ďakujem, Bože, že dokážeš využiť vo Svojom diele aj také nedokonalé bytosti, ako som aj ja. Prosím, odpusť mi, že som niekedy tvrdohlavý a nie vždy Ti to dovolím. Amen.