Nové stvorenie

23.02.2020 21:29

 „Ak ste teda s Kristom vstali z mŕtvych, hľadajte, čo je hore, kde Kristus sedí po pravici Boha!“ (Galaťanom 3,1)

 

Kresťanský bohoslovec Tertullianus (155 – 220) povedal: „Preč s takým čo ustavične hľadá , pretože nikdy nič nenájde, keďže hľadá tam kde nič nemožno nájsť. Preč s takým čo ustavične klope, pretože klope tam, kde nikto nie je čo by tvoril; preč s takým čo sa ustavične pýta, pretože sa pýta takého čo nepočuje.“

Na prvý pohľad sú to veľmi tvrdé slová, obsahujú však hlbokú pravdu. Stačí sa poobzerať okolo seba, koľko je tých, ktorí celý život hľadajú pravdu a nemôžu ju nájsť, iba preto, že ju hľadajú na nesprávnych miestach. Koľko je takých, ktorí celý život klopú, len škoda  že na dvere za ktorými nikto nie je. Koľko ľudí sa ustavične pýta tých, ktorí sú sami hluchí a preto ich nepočujú a nemôžu im ani odpovedať.

Koľkých takých nájdete aj v našich kostoloch a zboroch? Prešľapujú ako moriak na horúcej platni a po celý svoj život neurobia ani jeden malý krôčik vpred. Sú akoby uzavretí v čarovnom kruhu a celý svoj život sa v ňom motajú. Neustále riešia každý deň, týždeň za týždňom, rok po roku tie isté problémy. Až tým unavujú celé svoje okolie.

S takým niečím sa stretol aj apoštol Pavol a napomína Korinťanov aj Galaťanov: „Mlieko som vám dával piť namiesto pevného pokrmu, lebo by ste ho neboli zniesli. Ale ani teraz ešte neznesiete, lebo ste ešte stále telesní. Veď keď je medzi vami žiarlivosť a svár, to nie ste telesní a nežijete len po ľudsky?“ (1.Korinťanom 3, 2-3)  „Ale teraz, keď ste poznali Boha, alebo skôr, keď Boh pozná vás, ako to, že sa znova vraciate k slabým a úbohým živlom a chcete im zasa slúžiť ako predtým?!“ (Galaťanom 4,9)

Nemôžeme predsa svoj život odovzdať Bohu a žiť po starom. V novom tele musí byť aj nový život. Musíme prejsť od telesného k duchovnému a to dá nášmu životu nový rozmer. Výsledkom bude, že na našom živote bude vidno, že sme novým stvorením.

Pane Ježišu  v Tebe som sa stal novým stvorením. Pomôž mi žiť na Tvoju slávu. Amen