Padol si? Boh ťa opäť postaví na nohy!

18.09.2021 22:51

„Veď spravodlivý, aj keď sedemkrát padne, opäť vstane, ale bezbožníci sa budú v nešťastí potkýnať.“ (Príslovia 24, 16)

Videl si niekedy, ako sa rodí malá žirafa? Najskôr sa objavia predné kopýtka, potom hlava. Mláďa vykĺzne z výšky troch metrov a spadne na zem, na ktorú pristane na chrbát. Behom pár sekúnd sa prevalí, trochu sa nadvihne a už sa snaží hýbať dlhými, neohrabanými nohami. A potom sa stane niečo úžasné. Žirafia matka sa postaví priamo nad novonarodené mláďa, prezrie ho a nakopne ho, aby sa postavilo. Keď sa nepostaví, nakopne ho znova! Už je z tej námahy unavené, ona ho ale kope stále ďalej, len aby sa snažilo vstať. Zakaždým, keď sa zvalí na zem, znovu ho nakopne, aby sa zdvihlo. Nám to môže pripadať surové, ale ona takto pripravuje svoje dieťa na prežitie. Keby sa malinké mláďa nenaučilo rýchlo vstávať a utekať so stádom, keď sa objavia predátori, neprežilo by.

Aké si z toho môžeme zobrať ponaučenie? V Biblii je napísané: „Veď spravodlivý, aj keď sedemkrát padne, opäť vstane,“ (Príslovia 24, 16) Boh ti nikde nesľubuje dokonalý a ľahký život. Práve v ťažkých časoch sa naučíš najdôležitejšie životné lekcie. Ešte skôr, než si sa narodil, Boh počítal s tvojím príchodom a má pre teba konkrétny plán. Tento plán zahŕňa aj riešenie problémov a prekonávanie prekážok, pretože tým sa rozvíja tvoj charakter. Pre úspešného človeka je charakteristické, že problémy nevníma ako prekážky, ale ako príležitosti. Najdôležitejšie lekcie nezískavaš vo chvíľach, kedy sa raduješ, pretože je ti dobre, ale keď vytrváš v časoch zlých. Práve to je dôvod, prečo nepríjemné chvíle robia dobré časy tak dobrými!

Tajomstvom úspechu je vytrvalosť.  Ak dnes padneš, vstaň a choď ďalej!

Drahý Pane, viem, že aj keď sedem razy padnem, Ty ma znova postavíš na nohy. Prosím, daj mi odvahu, ktorú potrebujem na prekonanie zlých časov, aby som žil v dobrých časoch.  Amen.