Pasca menom „keby“

25.01.2022 20:41

„Kto sleduje, či fúka vietor, nebude siať, a kto hľadí na oblaky, nebude žať.“ (Kazateľ 11,4)

Si v živote spokojný? Neraz počuť sťažnosti ľudí, ktorí si myslia, že by im bolo lepšie keby: „Keby som mal lepšie platenú prácu... dom... auto... možnosti. Keby som žil na inom mieste a množstvo ďalších „keby“, bol by som v živote šťastnejší, spokojnejší a urobil by som toho oveľa viac.  Nedaj sa „keby“ chytiť do diablovej pasce. Žiješ tu a teraz na určitom mieste. Nežiješ v minulosti ani budúcnosti, ale v súčasnej prítomnosti a tak začni bez výhovoriek robiť to, k čomu si bol Bohom povolaný.

Diabol ti bude ukazovať „mraky“ v tvojom živote, aby si „nesial“. Bude ti nahovárať, že tvoja námaha je zbytočná, lebo sa nachádzaš na zlom mieste alebo si obklopený zlými ľuďmi. Bude ťa nabádať, aby si sa pozrel na „mraky“, ktoré sú nad tebou, a to len preto, aby ťa odradil  a znechutil, aby si nič nerobil. Skúšal si niekedy pozorovať oblohu? Nevidel si na nej niekedy čierne mraky, ktoré mali priniesť dážď a búrku a nakoniec vôbec nepršalo? Keby sa podľa toho riadili poľnohospodári, nikdy by nesiali ani nežali.

Zasievaj svoju lásku vo viere, bez toho, aby si rozmýšľal nad výsledkom, ktorý sa ti nemusí zdať sľubný. Buď požehnaním na mieste, kde sa nachádzaš! Nech si kdekoľvek, môžeš nájsť dobrú prácu, ktorú budeš robiť srdcom. Ak budeš zveličovať každú malú ťažkosť a začneš si predstavovať, aké útrapy ti to prinesie,  nikdy nedokončíš svoju prácu. Nezabúdaj, aj vetry, aj oblaky súženia sú v Božích rukách a slúžia k tomu, aby preskúšali tvoju vieru. V skúškach môžeš dôverovať Bohu alebo vyplakávať nad okolnosťami života v ktorých sa nachádzaš. Neúnavne konaj dobro, lebo ak neochabneš, v určenom čase budeš žať. (Galaťanom 6,9)

Prestaň sa sťažovať na to, čo nemáš, a sústreď sa na to, čo máš!

Drahý Bože, Ty nás povzbudzuješ rozsievať dobré semeno lásky v každý čas, aj vtedy, ak v diaľave počuť búrky hlas. Daj nám odvahu rozsievať bez strachu, aby sme uvideli v žatve radosť, keď zrie klas. Požehnaj našu sejbu, nech jej úroda bude Tebe na česť, chválu a slávu. V mene Ježiš. Amen.