Perly z bolesti

25.01.2022 20:42

„Ja poznám svoje zámery, ktoré mám s vami,‘ znie výrok Hospodina, ‚sú to zámery pokoja, a nie nešťastia; dám vám budúcnosť a nádej.“ (Jeremiáš 29,11)

Viete ako vzniká perla? Perla je prírodný kameň vznikajúci v živom organizme. Keď sa do vnútorného tela ustrice dostane cudzorodá častica, ako je zrnko piesku alebo parazit, spôsobí to ustrici veľké nepohodlie a zrejme aj bolesť. Tá potom spustí prirodzenú obrannú reakciu.  Začne vylučovať tvrdý, kryštalický minerál, vrstvu po vrstve okolo dráždivého votrelca, až ho úplne pokryje. Postupom času sa zo zakrytého dráždidla stane krásny, hodvábny, pôvabný a lesklý drahokam nazývaný perla. Má trblietavú dúhovú farbu a špeciálnu vnútornú žiaru, ktorá sa u iných druhov drahokamov nenachádza .

Podobná situácia môže nastať aj v našom živote. Ignorovanie, odmietanie, nepochopenie, hrubé a neláskavé správanie ľudí, nám neraz spôsobí rany na našej duši. Naším obranným mechanizmom je dôvera v nekonečnú Božiu lásku, ak dovolíme Bohu, aby zakryl naše rany a bolesti niekoľkými vrstvami svojej uzdravujúcej lásky. Pôsobením upokojujúcej a posväcujúcej Božej milosti aj v nás môžu vyrásť vzácne perly pokoja, sily a svätosti.  

V živote na teba môžu dopadnúť ťažkosti, utrpenie a zlyhania. Nedaj sa premôcť bezmocnosťou, či beznádejou! Nedovoľ, aby ťa problémy porazili. Využi každé zlyhanie ako odrazový mostík a nie ako kameň úrazu. Skúšky prichádzajú, aby si mohol ďalej a silnejšie rásť vo viere, aby si aj v ťažkostiach mohol spoznať, že Boh ťa  nikdy nenechá samého, ani ťa neopustí. Pripomínaj si slová 23.žalmu: „Hoc by som šiel temným údolím, nebudem sa báť zlého. Veď ty si so mnou, tvoj prút a tvoja palica sú mi útechou.“ (Žalm 23,4)

Boh je s nami po celý život. V našich radostiach, aj v slzách a trápeniach.

Pane, Bože náš, ďakujeme Ti, že sa s dôverou môžeme obracať k Tebe, lebo kto v prosbách neustáva, s vierou bude žiť. Všetko čo činíš je dobré. Tmu meníš na svetlo, hreješ nás Svojou láskou, po bojoch prinášaš mier, meníš zármutok na radosť, dobrom liečiš zlo. Krásnu vlasť si pripravil pre svojich verných, až sa raz skončí náš pozemský bytia čas. Túžobne Pane, vzhliadame k Tebe, pred Tvojim trónom skloniť sa chceme, drahý náš Pán a Kráľ. Amen.