Pomoc v núdzi, služba Bohu

08.10.2021 16:49

„Lebo kto by chcel svoj život zachrániť, stratí ho. Ale kto stratí svoj život pre mňa, zachráni si ho.“ (Lukáš 9,24)

Sadhu Sundar Singh (1889-1929) bol veľkým kresťanským misionárom Indie, ktorý šíril Božie slovo medzi tibetskými ľuďmi v himalájskych pohoriach. Jedno popoludnie kráčal so svojim spoločníkom po horskom chodníku v Tibete a  zastihla ich silná snehová búrka. Počas namáhavej púte sa Sadhu pozrel dole a zbadal tam ležiaceho cudzinca. Bol zranený a potreboval naliehavú pomoc.  Keď sa Sadhu pokúsil zostúpiť, aby muža zachránil, jeho spoločník ho odhováral, aby to nerobil, lebo stratia čas a zmrznú. Sám odmietol poskytnúť pomoc a ponáhľal sa rýchlo do bezpečia, lebo si chcel zachrániť voj vlastný život. Sadhu zliezol zo svahu a dorazil k zranenému mužovi. Mal zlomenú nohu a tak vzal cudzinca na plecia, opatrne ho prikryl dekou a s ťažkým nákladom vyliezol po strmej a klzkej ceste. Po hodinách únavného kráčania sa priblížili k najbližšej dedine. Bola už tma. Sadhua zalial pot od veľkej námahy, keď sa zrazu  potkol na ľudskom tele napoly pochovanom na ceste pokrytej ľadom. Bolo to mŕtve telo spoločníka, ktorý opustil Sadhua a pokračoval sám, aby si zachránil vlastný život. Premohla ho zima a zmrzol.

Sadhu odniesol cudzinca do bezpečia a poskytol mu všetku potrebnú pomoc. Pamätal si, že záchranou cudzinca a obetovaním svojho pohodlia sa vlastne zachránil aj on sám. Námaha pri nosení ťažkého bremena, potenie a dotyk ich živých tiel ich zahrial a zachránil im obom život. Spomenul si na Ježišove slová: „Lebo kto by chcel svoj život zachrániť, stratí ho. Ale kto stratí svoj život pre mňa, zachráni si ho.“ (Lukáš 9,24)

Pomoc v núdzi neobohacuje len toho, kto ju dostáva, ale aj toho, kto ju poskytuje.

Drahý Bože, každý z nás potrebuje záchranu a my Ti ďakujeme za Tvojho Syna Ježiša, ktorý prišiel na svet ako Spasiteľ, Záchranca a Vykupiteľ, aby nás zachránil a vykúpil z našich hriechov. Pane Ježišu, prosíme, požehnaj všetkých tých, ktorí uverili v Teba a s vďakou prijali dar nezaslúženej milosti. Amen.