Pravá zbožnosť

27.09.2021 16:41

„Čistá a nepoškvrnená zbožnosť pred Bohom a Otcom je: navštevovať siroty a vdovy v ich súžení a chrániť sa pred poškvrnou sveta.“ (Jakuba 1,27)

Keď Matka Tereza získala Nobelovu cenu za mier, pri preberaní ocenenia povedala, že ju prijíma „v mene hladných, nahých, bezdomovcov, nevidiacich, malomocných, v mene tých, čo sa cítia byť nechcení, nemilovaní, zanedbaní celou spoločnosťou“. Presne takýmto ľuďom väčšinu svojho života slúžila. Pán Ježiš nám ukázal, ako sa s láskou starať o ľudí na pokraji spoločnosti bez ohľadu na okolnosti. Keď v chráme zbadal chorú ženu, dotklo sa Ho to, na rozdiel od predstavených synagógy, ktorí rešpektovali sobotný deň viac ako chorých. (Lukáš 13,14) Ježiš sa díval za rámec telesného postihnutia a videl Božie nádherné stvorenie v zajatí.

Ako sa pozeráme na ľudí my? Nie sme ako farizeji, ktorým Pán Ježiš vyčítal, že nemajú v sebe lásky? Nepozeráme sa na biednych ľudí alebo na ľudí na okraji spoločnosti povýšenecky, povrchne ako keby si nezaslúžili náš súcit? Nebuďme len „kresťania podľa mena“, ktorí sa viac zaujímajú o pravidlá než o ľudí okolo seba. Namiesto toho nasledujme Ježišov príklad a zaobchádzajme s druhými so súcitom, láskou a dôstojnosťou. Matka Tereza hovorievala, že všetko, čo robí, robí pre Ježiša a v jej skutkoch bolo cítiť Ježišovu lásku, ktorá priviedla mnohých ľudí k nasledovaniu Krista. Na jej poslednej ceste ju bolo odprevadiť okolo milióna ľudí a to bolo veľkým svedectvom jej pozemského života, v ktorom s Ježišovou láskou pomáhala tým najbiednejším.

Citlivosť na utrpenie iných odzrkadľuje to, nakoľko sa ponášame na Krista.

Drahý Bože, v Tvojom Slove je napísané, že čistá a nepoškvrnená zbožnosť pred Tebou je navštevovať siroty a vdovy v ich súžení a chrániť sa pre poškvrnou sveta.  Pane, ako často je ťažké naplňovať potreby druhých a odolávať nástrahám a pokušeniam . V Ježišovi Kristovi si nám ukázal ako vyzerá pravá zbožnosť. Pomôž aj nám stať sa Tebe podobnými, aby sme boli schopní prejavovať lásku tým, ktorí to najviac potrebujú. Daj nám silám odolávať pokušeniam  diabla a naplň naše srdcia Svojou láskou, aby sme boli schopní slúžiť sirotám, vdovám a navštevovať chorých. O to Ťa prosíme Otec v mene Ježiš. Amen.