Prečo sa Boh stal človekom?

03.10.2021 13:55

„Slovo sa stalo telom a prebývalo medzi nami a my sme videli jeho slávu, slávu, akú má od Otca jednorodený Syn, plný milosti a pravdy.“ (Ján 1,14)

Mladý bádateľ si obľúbil malé mravce. Úplne ho fascinovali a on strávil veľa času pozorovaním ich života. Jedného dňa videl armádu mravcov pochodovať cez cestu a obával sa, že ich chodci a vozidlá rozpučia. Pokúsil sa zachrániť úbohé mravce, kričal na nich z celého hrdla, ale oni mu nerozumeli a pokračovali ďalej v ceste do záhuby. Chlapec bol nešťastný, že mravce nerozumejú jeho slovám, lebo nebol jeden z nich.

Aj láskyplný Boh videl ako ľudia, ktorých stvoril kráčajú do záhuby. Aby ich zachránil, poslal na svet Svojho Syna Ježiša, aby sa stal jedným z nás. Spasiteľ sa stal človekom, aby s nami komunikoval a zachránil nás.  V Biblii je napísané: „On, hoci mal Božiu podobu, svoju rovnosť s Bohom nepovažoval za korisť,  ale zriekol sa jej, keď vzal na seba podobu služobníka a stal sa podobný ľuďom a podľa vonkajšieho zjavu bol pokladaný za človeka,  ponížil sa a stal sa poslušným až na smrť, a to smrť na kríži.“ (Filipanom 2, 6-8)  Boh celého vesmíru opustil svoje nebeské sídlo a slávu a bol zázračne počatý v Máriinom lone, narodil sa ako plačúce dieťa v betlehemských jasličkách a vyrastal ako každý človek.

Boh mohol použiť mnoho rôznych spôsobov, ako nás zachrániť. Vo Svojej nekonečnej múdrosti sa rozhodol zachrániť nás Svojim narodením, životom, kázaním, utrpením, smrťou a zmŕtvychvstaním.  „Slovo sa stalo telom a prebývalo medzi nami a my sme videli jeho slávu, slávu, akú má od Otca jednorodený Syn, plný milosti a pravdy.“ (Ján 1,14) 

Pán Ježiš sa skutočne stal človekom, pričom zostal skutočným Bohom, lebo  Ježiš Kristus je pravý Boh a pravý človek .

Pane Ježišu, ďakujeme, že sa kvôli nám vzdal Božej slávy, ponížil si sa a prišiel si v pokore na svet, aby si ho zachránil. Ďakujeme Ti za nezaslúženú milosť a lásku, ktorou nás miluješ. Amen.