Rob, čo môžeš!

29.09.2021 07:37

Čo je pre svet bláznivé, to si Boh vyvolil, aby zahanbil múdrych, a čo je pre svet slabé, to si Boh vyvolil, aby zahanbil mocných;“ (1.Korinťanom 1,27)

V lese vypukol veľký lesný požiar. Všetky zvieratá utiekli na okraj lesa a v strachu zastali, pretože nevedeli, čo majú robiť. Smutne sledovali, ako plamene ničia krásu ich domova. Iba malý kolibrík preletel k vodnému jazierku, vzal niekoľko kvapiek do zobáčika, potom rýchlo letel smerom k ohňu a vypustil kvapky na horiaci oheň. Malý vtáčik pokračoval znova a znova a nosil kvapku po kvapke. Lietal tam a naspäť. Znova a znova. Ostatné zvieratá to sledovali z bezpečnej vzdialenosti a kričali na vtáčika: „Čo to robíš?“ A kolibrík odpovedal: „Robím, čo môžem.“

Všimli ste si niekedy, ako často je Boží pohľad na svet opačný? V Božích očiach neexistuje nič „malé“ ani  nič „veľké“, lebo Boh je nad všetkým. To, čo my považujeme za malé a bezvýznamné, môže byť v Božej schéme vecí v skutočnosti obrovské.  Svet hovorí: „Buďte prví!“ Boh hovorí: „Buď posledný“. Svet hovorí: „Choď, choď, choď!“ Boh hovorí: „Buď ticho.“ Svet hovorí: „Čím väčšie, tým lepšie!“ Boh hovorí: „Malé je dôležité.“ Vdovu, ktorá dala do pokladnice dve drobné mince Pán Ježiš vyzdvihol, keď povedal, že dala viac ako ostatní. (Lukáš 21,1–4) 

Koľkokrát v živote sa nás zmocní strach z veľkých problémov, ktorý nás úplne paralyzuje a my v zúfalstve nerobíme nič, lebo sa cítime príliš malí a náš problém sa nám zdá príliš veľký. Keď mali učeníci nasýtiť zástup viac ako 5000 ľudí, zdalo sa im to nemožné. Chlapcov obed z piatich bochníkov a dvoch rýb stačil nasýtiť týchto ľudí a ešte mali aj zvyšky!  (Marek 6,30-44)

Neudivujú nás ľudia, ktorí robia vo svete veľké veci? Necítime sa v porovnaní s nimi ako príliš malí a slabí? Príbeh o kolibríkovi by  nám mal pripomínať, aby sme robili to, čo môžeme. Nepozerajme sa na to, aké „veľké“ veci robia iní ľudia, ale všetko svoje úsilie vložme do Božích rúk. On to požehná a rozmnoží a aj naše malé úsilie sa stane v Božích rukách veľkým!

Pre Boha, ktorý je Všemohúci nie je nič malé, ani nič veľké a tak všetko čo robíme, robme na Jeho slávu!

Drahý Bože, Ty nám vo svojom Slove pripomínaš, že všetko čo robíme slovom alebo skutkom máme robiť v mene Pána Ježiša a skrze Neho máme vzdávať vďaky Tebe - Bohu Otcovi. Daj nám vidieť, že aj tie najmenšie veci robené s láskou pre Teba rozmnožíš a že každé naše úsilie sa stane veľké, ak ho Ty požehnáš. Amen.