Rob to, čo je správne!

03.03.2019 14:21

„... čo je dobré, toho sa držte ..." (1. Solúnčanom 5,21)

 

Ktosi napísal: „Dnes smútime nad smrťou starého priateľa - zdravého rozumu. Zasvätil svoju službu školám, nemocniciam a cirkvám; robil svoju prácu bez fanfár a bláznovstva. Po desaťročia na neho nezmyselné pravidlá a absurdné súdne spory nemali vplyv. Pestoval metódy ako sa zdieľať s druhými ako učiť deti duchovné hodnoty a žiť v rámci svojich prostriedkov. Prečkal priemyselnú revolúciu aj veľkú hospodársku krízu. Ale nemohol zniesť ničivý účinok úpadku morálnych a duchovných hodnôt. Sledoval, ako sa vodcovia nechávali podplácať a dobrí ľudia sa stávali inertnými. Videl, ako bolo desatoro vo verejných budovách postavených mimo zákon, modlitba bola zakázaná v školách a zločinci sa radovali, že majú viac práv ako obete. V zúfalstve sledoval, ako učitelia, ktorí inak potrebovali súhlas rodičov na podanie aspirínu, im ani nemohli povedať, že ich dieťa chce ísť na potrat. Zdravý rozum zomrel skôr ako pravda, dôvera a zodpovednosť. Jeho pohrebu nebola venovaná pozornosť; veď málokto si všimol, že je preč! "

Od Boha sme dostali prikázania, ktoré nás majú bezpečne previesť našim pozemským životom. Sú to mantinely slúžiace na našu ochranu, požehnanie a vedenie. Alebo hraničné míľniky vytýčené Bohom. Cele generácie ľudí žili v týchto hraniciach. V Písme sú napísané aj príbehy tých, ktorí sa proti Bohu vzbúrili, nerešpektovali Jeho príkazy a rozhodli sa ísť vlastnou cestou. Nech je to varovanie pre tých, ktorí by sa opäť rozhodli vzbúriť proti Bohu a znova prekračujú určené hranice. V Prísloviach je napísané: „Nepresunuj prastarú medzu, ktorú ustálili tvoji otcovia.“ (Príslovia 22,28) Toho sa drž a  pevne stoj za tým, čo je správne! A neboj sa kritiky!

 „Ale všetko skúmajte a čo je dobré, toho sa držte!  Chráňte sa zla v akejkoľvek podobe!" (1. Solúnčanom 5, 21-22).

 

Pane, daj nám odvahu stáť na strane pravdy. Nech naše áno je áno a nech naše nie je nie. Pomôž nám chodiť vo svetle a vždy robiť to, čo je v Tvojich očiach správne. Amen